Poleg oživitve madžarskega gospodarstva je Orban po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedal tudi "rešitev" madžarskega zdravstvenega sistema, izboljšanje javnega reda in miru ter "ponovno vzpostavitev demokratičnih norm" v državi.

"Madžarska se je v nedeljo odločila, da bo odpravila stari političnogospodarski sistem in namesto njega zgradila novega," je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa še dejal Orban. Napovedal je tudi boj proti korupciji in obnovitev pogajanj o ciljnem 3,8 odstotnem proračunskem primanjkljaju do leta 2010, ki je bil pogoj Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije za 25 milijard dolarjev finančne pomoči v letu 2008. Dogovor je sklenila sedanja socialistična vlada.

"Niti IMF niti finančne ustanove Evropske unije niso naši šefi," je dejal Orban in dodal, da je "vsaka država sama odgovorna za lastno gospodarstvo". Vsekakor pa Orban, ki je bil premier med letoma 1998 in 2002, priznava obvezo o dialogu s tovrstnimi ustanovami. Izrazil je tudi prepričanje, da bo glede proračunskega primanjkljaja do leto 2010 z IMF dosegel ugodnejši dogovor, čeprav konkretnih številk ni navedel. Dodal je še, da bi bilo morebitno povečanje proračunskega primanjkljaja začasno in da je "idealna situacija" dolgoročno ničelni primanjkljaj.

Za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja naj bi nova madžarska vlada začela z ukrepi že sredi leta. O v predvolilni kampanji obljubljenem znižanju davkov pa je Orban danes dejal, da bodo davčne olajšave za družine na dnevnem redu šele prihodnje leto. Tudi glede spremembah ustave je dejal, da ni mogoče pričakovati hitrih sprememb, napovedal pa je posvete na vsedržavni ravni.

Glede strukturnih reform njegova stranka Fidesz med drugim zagovarja, da bi morali v prihodnosti razpoloviti število poslancev v parlamentu in na lokalni ravni. Stranka si je po nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino poslancev. V parlamentu ima 263 od skupno 386 poslancev, zato bo lahko reforme izpeljala brez tega, da bi bila priseljena sklepati strankarska zavezništva, še poroča dpa.

Madžarski predsednik Laszlo Solyom je v nedeljo zvečer napovedal, da bo ustanovna seja parlamenta "kakor hitro bo mogoče". Poznavalci domnevajo, da bi to lahko bilo 10. ali 17. maja, tako, da naj bi Madžarska novo vlado dobila 20. maja.

Orban je danes, kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, tudi povedal, da ima že pripravljene predloge za ministre, vendar imen v javnosti še ni želel razkriti. To bo storil šele, ko mu bo madžarski predsednik podelil mandat za sestavo vlade, je dejal.