V lanski sezoni je slovenska vaterpolska reprezentanca nastopila na zadnjem evropskem prvenstvu skupine B in razočarala, a se kljub temu uvrstila v kvalifikacije za letošnje evropsko prvenstvo. Zaradi slabega izida ni mogla računati na lahke nasprotnike. Teh v kvalifikacijah pravzaprav ni. Skupina z Grčijo, Makedonijo in Francijo je bila tako še najmanj neugodna. Moštva se bodo pomerila za dve prosti mesti, ki vodita v Zagreb. Prvi favoriti so, kljub pomlajeni reprezentanci, domačini Grki. Francija naj bi bila nasprotnik Slovenije po meri, saj galski petelini našim ustrezajo in so kar hvaležni nasprotniki. Neznanka je ekipa Makedonije. Makedonci so namreč državljanstvo podelili številnim izkušenim vaterpolistom iz Srbije, Črne gore in Hrvaške. Ti seveda nastopajo za novo domovino dokler prejemajo plačilo. Če bodo v Grčijo prišli v popolni zasedbi, v ekipi ne bo nobenega Makedonca in bodo celo favoriti za napredovanje. V kolikor bodo v reprezentanci igrali makedonski vaterpolisti, bodo lahek zalogaj za vse.

Glavna prednost nasprotnikov je po besedah novega slovenskega selektorja Veselina Đuha v tem, da so vsi igrali v svetovni ligi. Nekdanji legendarni vaterpolist, nosilec dveh zlatih olimpijskih medalj, se je s prihodom v Slovenijo znašel v povsem novi vlogi. V svoji trenerski karieri je namreč vodil največje klube na svetu, kot so dubrovniški Jug, grški Olympiakos, zagrebško Mladost, črnogorska Budvanska rivijera. S prihodom v Slovenijo se je pravzaprav prvič v karieri srečal s amaterskim načinom dela. "Kljub temu je v Sloveniji kar nekaj vrhunskih igralcev. Če k njim prištejemo še prekaljene legionarje, dobimo zanimivo ekipo. V Grčijo seveda ne odhajamo kot favoriti, imamo pa svoje upe. V naprej se nikakor ne predajamo. Sem namreč trener, ki vedno igra na zmago. Potrebujemo le še kanček športne sreče. Spored nam gre na roko, saj prvo srečanje igramo s Francozi. Zmaga nam lahko da krila, ki nam jih nihče več ne bo mogel pristriči," je bil zmerni optimist selektor Veselin Đuho.

V igralskem kadru velikih presenečenj ni. Direktor reprezentance Dušan Lončarevič se je zahvalil črnogorskemu Cattaru in hrvaškemu Primorju, ki sta na priprave spustila naša najizkušenejša reprezentanta Mateja Nastrana in Erika Bukovca, kljub temu da njuna kluba čakata še tekmi zadnjega kroga jadranske lige. Vabilu se ni odzval le Boban Antonijevič, ki igra v italijanski drugi ligi. Njegov klub, kljub klicu Veselina Đuha, ni bil preveč navdušen, da bi Antonijeviča spustil na reprezentančni zbor, pa tudi igralec sam ni izrazil prevelike želje, da bi se pridružil reprezentančnim kolegom. Selektor Đuho nanj tako ne računa več. S spiska je črtal še Koprčana Uroša Smolnika, ki po kakovosti v ekipo sicer sodi, a na treningih ni pokazal dovolj želje in zavzetosti. V reprezentanco se vračata branilec Blaž Verač in drugi vratar Luka Prelc, novinca pa sta napadalca Borut Anzeljc iz Triglava in mladi Žiga Mlakar iz Branika. Zadnje dni priprav bodo reprezentanti namenili tehnično taktični pripravi in predvsem uigravanju z igralcem več in manj v bazenu. Za stopnjevanje tekmovalne napetosti pa se bodo jutri (torek) na Reki pomerili še s tamkajšnjim Primorjem, sicer klubom slovenskega kapetana Erika Bukovca. Slednji je pred odhodom še povedal: "Če ne bi upali na uspeh, se vabilu selektorja ne bi odzvali. Francoze poznamo in nam odgovarjajo, z nami imajo vedno težave. Kljub temu, da je njihova zveza veliko bolje organizirana, da imajo močnejšo ligo in veliko več vlagajo v vaterpolo, imamo z njimi pozitivno bilanco. Tekma z njimi bo najpomembnejša in nadaljevanje bo odvisno od nje."

Kapice slovenske reprezentance bodo v Volosu nosili vratarja Luka Gržentič in Luka Prelc (oba Rokava Koper), branilci Matej Nastran (VA Cattaro, Črna Gora), Martin Puš in Blaž Verač (oba Rokava Koper), centra Teo Galič (Rokava Koper) in Luka Komatar (Triglav) ter napadalci Erik Bukovac (Primorje, Hrvaška), ki je tudi kapetan ekipe, Nenad Černeka, Rok Crnica, Andraž Verač (vsi Rokava Koper), Jure Nastran (Aix Les Bains, Francija), Borut Anzeljc (Triglav) in Žiga Mlakar (Branik). Selektor je Veselin Đuho, njegova pomočnika pa Marino Cetin in Uroš Štuhec.