Novi spletni kulturni portal culture.si je bil zasnovan pod težo zavedanja, da Slovenija ne premore nekega splošnega kulturnega vodiča, ki bi pripomogel k uvrstitvi naše male državice na mednarodni zemljevid. Zaradi tega je bil v četrtek točno ob dvanajstih zagnan omenjeni spletni portal, ki obiskovalcu ponuja kopico informacij o živi kulturni dediščini, izobraževalnih programih, aktualnih dogodkih, posameznih kulturnih ustanovah ter ostalih biserih znotraj slovenske kulturne zakladnice. Posebna vrednost portala, ki se je oblikoval celih deset let, je postavitev v angleškem jeziku, saj je njegova ciljna publika predvsem mednarodna javnost; stran je bila namreč ustvarjena z namenom, da bi bilo tujim strokovnjakom, novinarjem, študentom, turistom pa tudi ustanovam na voljo čim več informacij, ki se dotikajo območja slovenske kulture.

Ob tem je Helena Pivec, odgovorna urednica portala, javnost povabila, da s pošiljanjem lastnih prispevkov in člankov pristopi k soustvarjanju tega kulturnega spletnega arhiva, vendar tudi opozorila, da so pri tem zaželene originalnost, izvirnost, strokovnost pa tudi aktualnost. Portal se bo namreč iz dneva v dan obnavljal in nadgrajeval, "bo kot živa materija, ki se kar naprej razvija in raste", je k temu pripomnila ministrica za kulturo Majda Širca. Poleg tega je Pivčeva poudarila, da bo culture.si tudi nekakšna banka informacijskega in slikovnega gradiva, saj bo podatke mogoče tudi izvažati in uvažati med različnimi bazami. Omenjena spletna stran pa obiskovalca napotuje tudi na številne druge portale ter s sopostavljanjem podatkov spodbuja interdisciplinarnost.

V želji, da bi ponovno oživili in sestavili zgodbo četrti na Metelkovi, pa bo ministrstvo za kulturo v letošnjem letu začelo tudi s prenovo tako imenovane Vratarnice. Ta bo predstavljala informacijsko točko na vhodu v "mesto" Metelkova, obenem pa ponujala vpogled v kulturno dogajanje prestolnice, pa tudi celotne države. Gostila bo torej izčrpno bazo podatkov o možnostih mednarodnega sodelovanja na področju kulture ter o slovenskih kulturnih vsebinah in umetnikih. Med drugim bo Vratarnica informacijska točka za program Evropske unije Kultura, stična točka Sklada za spodbujanje kulture na Balkanu in informacijska platforma za jugovzhodno Evropo ter stična točka za program Fundacije Anna Lindh.