Drakšič je Sloveniji v moški konkurenci po lanskem bronu Aljaža Sedeja priboril šele drugo odličje po štirih desetletjih suše. "To je zame največji uspeh, večji od petega mesta na SP 2007 v Riu de Janeiru. Petega mesta si nihče ne zapomni, odličje je le odličje," je po borbi dejal celjski judoist, ki je bil velikokrat že blizu kolajne na največjih tekmovanjih, a so mu velikokrat ponagajala nesrečna naključja. "Očitno se mi mora zmeraj nekaj zgoditi, da sem potem lahko uspešen," je Drakšič dejal, potem ko je v borbi za bron po poškodbi nastopil s pomočjo injekcije.

Drakšič se je v polfinalu pomeril z Madžarom Miklosem Ungvarijem. Za preboj v finale bi moral Drakšič zmagati, a je bil Ungvari močnejši. Z vzvodom je Madžar Drakšiča prisilil k predaji, a ga pri tem poškodoval. Slovenec je namreč že tolkel za predajo, sodnik njegovih znakov ni videl, Madžar pa je prijem še bolj "privil" in Slovencu izpahnil ramo. "To je bila očitna napaka sodnika, ki ni imel nadzora nad borbo. To se ne bi smelo zgoditi," je dogodek iz polfinala komentiral slovenski strokovni štab. Slednjemu je Drakšiča v premoru uspelo še pravočasno pripraviti za nadaljevanje.

"Kaj naj še rečem, ta dogodek bo treba proslaviti. Dolgo sem čakal kolajno in zdaj je tukaj. Res sem vesel. Zdaj bomo videli kako naprej. Ramo mi je nasprotnik izpahnil, nato pa je skočila nazaj. Vseeno hudičevo boli. Računal sem, da bom že čez 14 dni nastopil na tekmi svetovnega pokala, kjer bi pričel zbirati točke za olimpijske igre v Londonu 2012, a bo treba počakati. Najprej moram sanirati poškodbo, potem pa bomo videli kako naprej," je še povedal Drakšič, ki je bil na EP 2007 v Beogradu sedmi.

Preostala slovenska predstavnika prvi dan prvenstva nista bila tako uspešna. Tina Trstenjak je nastopila v kategoriji do 57 kg in izgubila prvo borbo. Borila se je proti večkratni evropski prvakinji Telmi Monteiro in bila enakovredna tekmica. Prvih pet minut rednega dela zmagovalke ni dalo, zato se je borba prevesila v boj za zlato točko v dodatnih treh minutah. Tudi tam sta bili tekmici povsem enakovredni, nato pa so sodniki stopili skupaj in odločili, da je slovenska judoistka preveč neaktivna in zmago prisodili bolj znani borki, ki je na koncu osvojila bron. "Ne vem, kaj je bilo. Menda sem bila neaktivna, sodniki pa imajo zmeraj prav. Nastop ocenjujem kot neuspešen," je po borbi dejala Trstenjakova.

Podobno smolo pri žrebu je imel Matjaž Trbovc v kategoriji do 60 kg. V prvem krogu je bil prost, nato pa se je pomeril proti kasnejšemu evropskemu prvaku Francozu Sofianeju Milousu, ki je v finalu premagal tudi ljubljenca domačega občinstva in velikega favorita za zmago, Avstrijca Ludwiga Paischerja.

V petek bodo na Dunaju na blazine znova stopili trije slovenski predstavniki. V moški konkurenci bo slovenske barve branil Ljubljančan Aljaž Sedej v kategoriji do 81 kg, pri ženskah pa bosta nastopili Ljubljančanka Raša Sraka Vuković (do 70 kg) in Celjanka Vlora Beđeti (do 63 kg).