Predsednik republike se je ob svetovnem dnevu Zemlje udeležil zaključne prireditve akcije Zemljo so nam posodili otroci. Kljub nedavni uspešni in vzpodbudni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu je Türk ocenil, da vprašanjem okolja ne posvečamo dovolj pozornosti. Kot je pojasnil, bi morali našemu okolju posvečati trajno, bolj poglobljeno in resno skrb, ki mora biti vselej med najpomembnejšimi prioritetami.

Spomnil je, da Koebenhavnska podnebna konferenca ni dala pričakovanih rezultatov in ni privedla do resnega, celostnega in pravno zavezujočega sporazuma o izpustih toplogrednih plinov in drugih dejavnostih, ki vplivajo na naše okolje in obstoj. Zato je po njegovih besedah pred svetovno skupnostjo letos zahtevna naloga - sprožiti proces, ki bo privedel do dobro organiziranih pogajanj, ki bodo lahko uspešna.

Projekt Zemljo so nam posodili otroci je Türk označil kot najboljši primer uresničevanja gesla Misli globalno, deluj lokalno. Kot je pojasnil, ravno z lokalnim delovanjem ustvarjamo podlago, na kateri lahko gradimo širše in globalne strategije.

Predsednik republike je podelil tudi priznanje zmagovalcem letošnje akcije Zemljo so nam posodili otroci, ki ga je prejelo Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, na predlog Biotehniškega izobraževalnega centra - Gimnazije in veterinarske šola Ljubljana.