Po trenutnih podatkih islandski vulkan spušča pepel do višine približno treh kilometrov. Glavna območja večje koncentracije prahu pa se nahajajo nad Severnim morjem, še piše Arso.

Glede na trenutne razmere z današnjim dnem Arso prekinja pripravo rednih poročil o gibanju vulkanskega prahu nad Slovenijo. Poročila bodo znova začeli pripravljati v primeru ponovnega poslabšanja razmer.

Zaradi vulkanskega prahu z islandskega ognjenika, ki se širi po Evropi, je bil v soboto zaprt celotni zračni prostor nad Slovenijo, potem ko se je že v petek zvečer zaprl severni del zračnega prostora. Zaradi oblaka vulkanskega pepela so v petek zvečer zaprli tudi mariborsko letališče.

Več evropskih držav, med njimi Slovenija, pa je v torek odprlo zračni prostor. Glede na v ponedeljek dogovorjeno ureditev varnih con letenja na ravni EU je namreč trenutno v drugi coni, torej zunaj območij, kjer je zaradi velike koncentracije vulkanskega prahu prepovedan letalski promet.

Zaradi oblaka vulkanskega pepela z Islandije pa so danes vnovič zaprli več letališč na severu in jugu Švedske in na jugozahodu Norveške, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so pojasnile pristojne oblasti, so morali letališča zapreti zaradi vnovičnega poslabšanja razmer.