Na Telekomu so STA potrdili, da so sodbo prejeli in da bodo vložili pritožbo. Tudi v družbah K2.net in Quantum so s sodbo seznanjeni, vendar zadeve niso želeli komentirati.

UVK je v omenjeni odločbi ugotavljal, da je Telekom uporabo posebne, cenejše številke za ponujanje dostopa do interneta omogočil samo svoji hčerinski družbi Siol in nekomercialni Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes), medtem ko je zavrnil zahtevo komercialnih ponudnikov interneta K2.net in Quantum. S tem naj bi po ugotovitvah UVK Telekom zlorabil prevladujoč položaj.

Telekom naj bi ravnal diskriminatorno, ko je ustvarjal razlike med kupci in prodajalci pri poslovnih pogojih. Telekom trdi, da ni zlorabljal položaja, saj da le zaradi neobstoja tehničnih možnosti ponudnikom ni omogočal klicev na internetna vozlišča po lokalni tarifi s celotnega območja Slovenije.

Izvedenec Janez Šmid je v mnenju iz novembra lani ugotavljal, da bi omogočitev tudi ostalim ponudnikom v tem obdobju (1996-1997) lahko zaradi preobremenitve povzročila sesutje stacionarnega telefonskega omrežja v Sloveniji. Sodišče v tej sodbi ocenjuje, da Telekom glede na to nevarnost ne bi smel omogočiti takšnega dostopa niti svoji družbi Siol. Poleg tega, ugotavlja sodišče, izvedenec niti ni ugotovil, kdaj bi lahko do sesutja prišlo.

Sodišče tudi na podlagi izvedenskega mnenja zaključuje, da je Telekom zlorabil prevladujoč položaj na trgu. "Odločitev UVK je tako po vsebini povsem pravilna," je zapisalo v sodbi.

Sodni spor se vleče od leta 1997, ko je Telekom je zoper odločbo UVK vložil tožbo. Družba in UVK sta se nato leta 2003 sodno poravnala, vendar je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi vrhovnega državnega tožilstva za varstvo zakonitosti ter leta 2004 sodno poravnavo razveljavilo.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponovljenem postopku tožbo zavrglo, Telekom se je pritožil, Višje sodišče v Ljubljani pa je pritožbo zavrnilo in potrdilo sklep okrožnega sodišča.

Telekom je nato vložil zahtevo za revizijo in vrhovno sodišče je zahtevi ugodilo, sklepa sodišč nižje stopnje razveljavilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v nov postopek.