Nevladne organizacije Focus, Greenpeace Slovenija, Slovenski E-forum in Cipro smo zaprosili, naj v petih točkah naštejejo pet dejanj, ki bi izraziteje pripomogla k blaginji planeta. Prve tri so se osredotočile na možnosti, ki jih ima posameznik, Cipra pa je predlagala politična dejanja za države.

Prav akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je dokazala, da je prispevek posameznika pri ohranjanju okolja, pa naj bo še tako drobcen, zelo pomemben. Poznavalci, okoljevarstveniki in ekologi se strinjajo, da se na koncu napori seštevajo. Poleg doslednega ločevanja odpadkov je primerno razmisliti, kakšne izdelke kupujemo v trgovinah. Kot kaže ilustracija na desni, se za ovojnino, transport, hrambo in (v primeru pijač in hrane) hlajenje porabi neverjetno količino energije in izpustov. V nekaterih evropskih državah in drugod po svetu počasi že uvajajo oznake za ogljični odtis posameznega izdelka, v Sloveniji pa ta podatek potrošnikom za zdaj še ni na voljo. Kaj pomeni kupovanje lokalno pridelane hrane, postane bolj jasno ob navedenih številkah. Pod pogojem, da ima pridelovalec ustrezne certifikate, z lokalno hrano prihranimo energijo in surovine za ovojnino ter transport med različnimi državami in kontinenti.

Čeprav lahko manjše izrabljene baterije oddamo celo v kioskih in trafikah, izrabljeno elektronsko opremo (denimo baterije za prenosnike) pa v vseh večjih trgovskih središčih, se še vedno najdejo posamezniki, ki te možnosti ne poznajo. Stare gospodinjske naprave lahko oddate v trgovini, a pod pogojem, da tam kupite novo napravo enakega razreda. In še največji greh? Za polnitev litrske plastenke je potrebne sedemkrat toliko vode, porabljena energija pa ustreza dvema decilitroma nafte in pol. Pitje vode iz pip, saj je - vsaj v Sloveniji - boljša izbira.