Ločitev podjetja je del strategije do leta 2014, ki jo je danes predstavil glavni izvršni direktor Fiata Sergio Marchionne. Prepričan je, da je sedaj primeren trenutek za ločitev podjetja.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, bi z ločitvijo proizvodnjo tovornjakov Iveco, kmetijskih strojev Case New Holland in del proizvodnje motorjev Fiat Powertrain Technologies oddelili v novo družbo Fiat Industrial.

V drugo novo družbo bi poleg Fiata vključili proizvodnjo avtomobilov Ferrari, Lancia, Alfa Romeo in Maserati ter tudi Chryslerjevo proizvodnjo. Novi globalni avtomobilski proizvajalec naj bi po Marchionejevih besedah proizvedel šest milijonov avtomobilov do leta 2014.

Marchionne napoveduje, da bo Fiat leta 2014 ob 93 milijardah evrov prihodka ustvaril med 4,8 in petimi milijardami evrov čistega dobička.

Fiat je danes objavil tudi poslovne rezultate prvega četrtletja. V prvem trimesečju je Fiat ustvaril 21 milijonov evrov izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani ta znašala 411 milijonov evrov. Prihodki od prodaje so se v letni primerjavi povečali za 14,7 odstotka na 12,9 milijarde evrov.

Skupina Fiat naj bi letos po napovedih ustvarila 50 milijard evrov prihodkov iz prodaje, čisti poslovni izid naj bi se gibal okoli ničle, zadolženost družbe pa naj bi znašala več kot pet milijard evrov.