Slovenija bo za gradnjo avtocestnega križa do leta 2033 porabila več kot 7,13 milijarde evrov, po predhodnih ocenah UVK pa so davkoplačevalci že izvedena dela preplačali za 30 odstotkov oziroma dve milijardi. Urad za varstvo konkurence preiskuje kartelne dogovore gradbenih podjetij, ki so bili delno razkriti s tako imenovanim zemonskim dogovorom. Zaradi izigravanja konkurenčnih pravil so zato vprašljivi tudi podizvajalski posli, ki so bili plačani z državnim denarjem. V javnosti se je pojavila nova zgodba, ki zbuja sum, da posli niso bili izpeljani najbolj racionalno.

"Geomehanska sidra za predore (vpenjajo strope predorov v hribe) in večino zaščitnih ograd na avtocestah je za SCT dobavila družba M2R iz Škofljice. To podjetje je v četrtinski lasti Dore Zidar Strojko (je hči Ivana Zidarja in žena menedžerja SCT Renata Strojka) in Strojkovega brata Maria; preostala polovica pripada še eni osebi," je Financam zaupal vir. Vir trdi, da M2R dela večinoma a SCT, posle pa jim priskrbi Renato Stojko.

Zanikanje SCT-ja

"SCT ni naročal odbojnih ograj za obnovo avtocest in sider za predore pri družbi M2R niti ni Renato Strojko, ki je zaposlen v SCT, lastnik ali solastnik omenjene družbe. Ustanovitve ali drugih poslovnih odločitev družbe M2R pa ne moremo komentirati, saj nismo z njo v nobenem lastniškem razmerju," je na vprašanja odgovorila služba za stike z javnostjo SCT.

Ker podjetje M2R med svojimi referencami navaja, da so sidra dobavljali med drugim za predore Šentvid, Kastelec in Dekani, ki jih med svoje reference šteje tudi SCT, se poraja dodatno vprašanje, ali so sidra le kupili pri M2R. "Dobavitelj sider za omenjene predore je bilo podjetje Atlas Copco , podjetje s svetovno priznanimi referencami, kjer pa so bile pred sklenitvijo pogodbe o dobavi sider pridobljene konkurenčne ponudbe. Kdo in ali sploh so podizvajalci podjetja Atlas Copco, pa v SCT nimamo ne vpogleda in ne vpliva na izbiro teh. Znova pa poudarjamo, da SCT ni lastniško povezan z družbo M2R."

Podjetje M2R je bilo po podatkih spletne strani podjetja ustanovljeno leta 1999, torej leto dni po podpisu zemonskega sporazuma. Polovični lastnik podjetja, sedež ima v Ljubljani, poslovno enoto pa v Glineku v občini Škofljica, je Miran Laznik, četrtinska lastnika podjetja pa sta Mario Strojko, brat Renata Strojka, in Dora Zidar Strojko, žena Renata Strojka in hči Ivana Zidarja, prvega človeka SCT. Podjetje je po zadnjih podatkih iz leta 2008 imelo 1,2 milijona evrov prihodkov in dobrih 80 tisoč evrov dobička. Renato Strojko je od leta 2008 samostojni podjetnik. Ukvarja se z oddajanjem nepremičnin (sedež ima na istem naslovu kot M2R) in je še prokurist v podjetju Asfalti SB iz Kanižarice, ki je skupno podjetje SCT in podjetja Begrad iz Novega mesta.

Preglednost in najnižje možne cene

Pri poslih, ki se financirajo iz javnega denarja, je treba skrbeti za preglednost in najnižje možne cene. Če se podizvajalci projektov izbirajo med podjetji, ki so povezana z menedžmentom, lahko pride do zlorab. Kako ravnati? "Pri projektih, financiranih iz javnega denarja, je vsekakor treba paziti na konflikt interesov. Uprava, ki sprejema odločitev o oddaji del podizvajalcem, na eni strani težko sodeluje kot ponudnik na drugi strani," je Irena Prijovič iz združenja nadzornikov je za Finance povedala le načelno mnenje, saj s konkretnim primerom ni seznanjena.