Zgodba filma pripoveduje o bivšem plesalcu Stevu, ki se iz Montreala po dvajsetih letih vrne v domačo Madžarsko. Tu ugotovi, da se je v letih njegove odsotnosti marsikaj spremenilo, nespremenjen je ostal pravzaprav le njegov starejši brat Gyula, ki še vedno deluje v starem plesnem studiu s plesno skupino in se sooča s pomanjkanjem denarja. Gyula je poročen z Mari, nekdanjo Stevovo ljubeznijo in ker ni denarja, ne more postaviti nove predstave.

Pravi razlog Stevove vrnitve pa je njegov sum, da je njegov oče kriv za to, da se tako dolgo ni mogel vrniti v domovino, saj ga je ovadil tedanjim komunističnim oblastem. Ob likih očeta in matere se film povezuje s Slovenijo. Stevova starša sta Slovenca, ki sta morala zaradi kritiziranja Tita pobegniti na tuje.

Mari skuša brata prepričati, da bi združila moči, kar Stevu sprva ne diši. Pozneje se na bratovo prigovarjanje, ta si želi, da bi Steve pozabil na preteklost, le omehča in privoli v to, da bo poskrbel za finančno plat predstave, njegov brat pa za plesno. Kmalu pa pride do zapletov, saj se Steve po mnenju plesalcev preveč vmešava v njihovo delo. Stvari gredo samo še na slabše zaradi Gyulinega odnosa z mlado plesalko in Marijinih znova prebujenih čustev do Steva.

Konec filma pa se zgodba postavi na glavo, saj gledalec ugotovi, da je Steve vse počel zaradi višjega cilja, to je maščevanja vsem, ki so ga v preteklosti izdali. A tudi to še ni vse, saj v ospredje stopi življenje samo, je zapisano v kratkem povzetku vsebine filma.

Deviški ples smrti se ob prikazu plesa, glasbe in umetnosti ukvarja z vsakodnevnimi kompromisi, ki jih zavestno sklepamo in išče meje, kjer se nujno zlo spremeni v ples s hudičem, v izdajo načel, ljubljenih in celo našega bistva. Zgodba filma je delno osebna zgodba režiserja, ki je madžarskega rodu in že vrsto let deluje v ZDA.

Endre Hules je režiral več gledaliških, filmskih in radijskih projektov. Kot igralec je sodeloval pri številnih evropskih in hollywoodskih filmih, med drugim v Angelih in demonih.

Ob Casablanca Productions (Pediček) sta koproducenta filma Kanadčan Michael Dobbin (Quiet Revolution) in Gabor Garami (Cinema-Film Kft). Koreografijo bo oblikoval Zoltan Zsurafszky, umetniški vodja Budimpeštanskega plesnega ansambla, ene izmed najbolj spoštovanih madžarskih plesnih skupin.

Deviški ples smrti se s Slovenijo povezuje ne le z ustvarjalsko zasedbo in vsebino. Poleg tega bodo vsi interierji, razen kanadskih, posneti v studiih Viba filma. Projekt je podprl Filmski sklad RS. Dobil je tudi podporo Euroimagesa. Film naj bi bil premierno prikazan na Berlinskem filmskem festivalu 2011, je sporočila Maja Likar z Veleposlaništva republike Madžarske v Sloveniji.