Prvi večji nastop Mankoča čaka na evropskem prvenstvu poleti v Budimpešti, kjer bo branil medaljo z EP 2008 v Eindhovnu, ko je bil drugi na 100 m delfin: "Zaenkrat se pripravljam tudi za to tekmo. Kot rečeno, grem tja le v primeru, če bom 100-odstotno pripravljen in po medaljo. Če ne bom v 100-odstotni formi, bi šel tja nastopiti le, če bi me selektor potreboval za štafeto. Samo zato, da bi nastopil v finalu, ne bom šel na nobeno tekmo."

Najpomembnejša tekma za Mankoča pa bo decembrsko svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Dubaju, 14 dni pred tem pa ga novembra čaka še nastop na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih, ki bo, kot kaže po zadnjih informacijah, letos na Nizozemskem. "Svetovno prvenstvo ima le večjo težo kot evropsko in zame bo cilj zmaga na 100 m mešano v Dubaju in boj za medaljo na 100 m delfin."

V svoji paradni disciplini, 100 mešano, bo Mankoč, ki mu je lani deseto zaporedno zmago na EP v Carigradu v tej disciplini preprečil Hrvat Duje Draganja, lovil zlato medaljo tako na EP kot na SP. "Želja je zmaga. Vem, da ne bo lahko, a tak je cilj. Na EP še ne bom maksimalno pripravljen, kar je tudi nekoliko manj pomembno, saj ne morem nadaljevati niza zmag, na SP pa nato pričakujem 100-odstotno formo."

Kot vse kaže, je Mankoč po eni strani kar zadovoljen, da je prekinil pritisk, ki se je pojavil vsako leto decembra, ko je moral braniti zlato. "Seveda bi raje videl, da bi tudi v Carigradu zmagal, a to je zdaj za mano. Vsak niz se enkrat konča. Svoj največji cilj sem izpolnil s svetovnim rekordom in tudi z devetimi zaporednimi zmagami, zato ostajam najboljši v tej disciplini. Rekorda nikakor ne bi zamenjal za deseto zlato kolajno. Pa tudi ta rekord je zdaj nekaj posebnega, saj bo glede na prehod na stare kopalke verjetno obveljal kar nekaj let."

Do največjih tekem v sezoni pa Mankoča čaka še kar nekaj pripravljalnih tekem. V Sloveniji se bo zanesljivo predstavil v začetku maja na mitingu matičnega kluba Ilirije ter poleti na državnem prvenstvu na Ravnah na Koroškem, morda tudi na Ptuju. Do EP bo nastopil še na mitingih v Banji Luki in v Rimu. "Ostalo je še odprto," pravi Mankoč, ki ne skriva, da dobri plavalci za svoje nastope pričakujejo tudi nadomestilo. "Položaj je težek povsod. Na amaterski ravni pa se tekmovati ne da. Potem so tudi tekme in udeležba amaterski," pravi trenutno najhitrejši slovenski plavalec.

Pred sezono je Mankoč kljub pettedenski poškodbi noge, zaradi katere je bil prejšnji teden v Ljubljani na preiskavah, zelo optimističen. "Zaradi poškodbe stegenske mišice sem pri večjih obremenitvah očitno pod čudnim kotom izvajal določene gibe in rezultat vsega skupaj so bile bolečine v kolenu. To je zdaj že boljše. Kljub poškodbi pa mi je šlo na tekmah kar dobro. Le malo sem zaostajal za Rusom Jevgenijem Korotiškinom, ki je zaradi izbirne tekme ruske reprezentance že v precej dobri formi in tudi za Srbom Miloradom Čavićem, ki je z nastopi v kravlu dokazal, da je letos že zelo hiter."

Kot pravi 31-letni Ljubljančan, ga do poletja čaka še veliko dela, tudi letos po večini s profesionalno skupino italijanskega trenerja Andrea de Nina, ki je pod svoje okrilje združil številne najboljše evropske plavalce, še naprej pa sodeluje tudi s svojim dolgoletnim trenerjem Dimitrijem Mancevičem. Tudi sam pa čaka na letošnje plavalne dosežke, potem ko je Mednarodna plavalna zveza prepovedala uporabo visokotehnološki plavalnih kostumov.: "Zaradi uporabe kopalk smo bili hitrejši vsi, a je padec pri nekaterih zelo očiten. Tudi na splošno so dosežki v primerjavi z lanskimi precej slabši. Tudi po tej plati bo sezona zato zanimiva."