Osrednji delniški indeks newyorške borze Dow Jones je na tedenski ravni pridobil 21,31 točke oz. 0,2 odstotka na 11.018,66 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 27,21 točke oz. 1,1 odstotka na 2481,26 točke. Na vrednosti je nekoliko izgubil indeks srednjih podjetij Standard & Poor's 500, in sicer 0,2 odstotka na 1192.13 točke. Indeks manjših podjetij Russel 2000 je v minulem tednu pridobil 11,67 točke oz. 1,7 odstotka na 714,62 točke.

Trgovalni teden na Wall Streetu se je začel optimistično, saj so nekatere pozitivne novice iz ZDA, predvsem dobri poslovni rezultati večjih ameriških podjetij, in sveta, med drugim pomoč držav evro območja Grčiji, ves teden potiskale tečaje delnic navzgor. V petek pa je odjeknilo sporočilo ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), da toži ameriško banko Goldman Sachs zaradi domnevnega goljufanja vlagateljev. Banka namreč ni razkrila ključnih podatkov glede svojih finančnih produktov, povezanih s hipotekarnimi obveznicami, ki jih je prodajala v času, ko se je nepremičninski trg že začel rušiti.

Agencija obtožuje banko in njenega podpredsednika Fabricea Tourreja, da ni razkrila, kakšno vlogo je imela ena njenih strank, gre za sklad tveganega kapitala Paulson & Co., pri oblikovanju in trženju strukturiranih vrednostnih papirjev, ki so bili zavarovani z drugorazrednimi hipotekarnimi obveznicami.

Omenjeni sklad naj bi banki plačal okoli 15 milijard dolarjev, da je oblikovala ta produkt, s katerim je nato sklad špekuliral. Po oceni SEC so vlagatelji izgubili okoli milijardo dolarjev. S produktom se je trgovalo leta 2007, ko je v ZDA že prišlo do hipotekarne krize, ki je pomenila začetek poznejše svetovne finančne in gospodarske krize.

Ustanovitelj in lastnik podjetja Paulson & Co. John Paulson je predlani s plačo in bonusi zaslužil kar 3,7 milijarde dolarjev, največ med vodilnimi v industriji hedge skladov, med največjimi zaslužkarji pa je bil tudi lani.

Petkov padec je bil sicer prvi po šestih dneh rasti, kljub temu pa so delnice na newyorški borzi na najvišjih ravneh v zadnjih 18 mesecih. Razlog za rast v zadnjih mesecih so bila poročila, da se kriza končuje in da bodo ZDA znova beležile občutnejšo rast.