Za katero vrsto potovanja "v zadnjem hipu" gre v vašem primeru, boste izvedeli, če boste natančno prebrali pogodbo in splošne pogoje poslovanja, pravijo na ZPS. Tudi sicer so splošni pogoji prava zakladnica, v kateri se skriva odgovor na marsikatero vprašanje o zapletih pri potovanju, zato jih je treba pozorno prebrati. V njih so namreč podrobno opredeljene obveznosti in pravice potovalne agencije in potnikov.

Čeprav se po ugotovitvah ZPS potrošniki vse bolj zavedamo svojih pravic pri potovalnih aranžmajih, pa težave, s katerimi se srečujemo, ostajajo ves čas enake. Največkrat so povezane z namestitvijo. Da je ta drugačna od prvotno predvidene in plačane, potniki običajno izvedo precej pozno - na letališču ali po prihodu v kraj letovanja, pravijo na zvezi.

Če se katerakoli komponenta potovanja razlikuje od ponudbe, ki ste jo rezervirali in plačali, se morate pritožiti, in to nemudoma, svetujejo na ZPS. Vsako napako, ki jo pri aranžmaju opazite, je najbolje takoj sporočiti predstavniku agencije. To je pomembno zato, da boste, ko boste prišli domov, sploh lahko vložili pisno pritožbo. "Opozorilo o napakah sporočite v pisni obliki, potrdilo o predanem opozorilu pa skrbno shranite. Agencija bo morala v najkrajšem možnem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti."

Na koga se pravzaprav v tujini lahko obrnete? Na lokalnega predstavnika agencije, pravijo na ZPS. Agencija vam mora namreč pred začetkom potovanja posredovati ime in priimek, naslov, telefonsko številko in druge podatke o lokalnem predstavniku, prav zato, da se ob morebitnih napakah lahko obrnete nanj. Včasih pa lokalnega predstavnika agencije v kraju, kjer letujete, ni, zato bodite pozorni na telefonsko številko agencije, preko katere lahko s potovanja navežete stik. Tudi za to velja, da vam jo mora, preden odpotujete, posredovati agencija.

Takojšnje pritožbe o namestitvi v kraju letovanja po izkušnjah ZPS pogosto niso uspešne, saj agencije zaradi zasedenosti hotelov preprosto ne morejo zagotoviti primernejše namestitve. Če se vam to zgodi, lahko po končanem potovanju zahtevate sorazmerno znižanje cene zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev, opozarjajo na zvezi. "Agenciji se morate pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju. Poleg znižanja cene ali vračila celotnega vplačanega zneska lahko zahtevate tudi povrnitev morebitne škode," dodajajo.

Agencije v splošne pogoje včasih zapišejo tudi, da potniki aranžmajev "v zadnjem hipu" nimajo možnosti pritožbe zaradi nastanitve ali pa, da se odrekajo posredovanju druge osebe, sodnih ustanov in dajanju informacij medijem, dokler agencija ne reši njihove reklamacije. "Taki pogoji so po zakonu o varstvu potrošnikov nepošteni in zato nični," opozarjajo na ZPS. Zato svetujejo, da o tem obvestite tržno inšpekcijo.