Grilc in Janković sta zbrane nagovorila v galeriji Kresija, kjer je začela delovati informacijska pisarna Ljubljane - svetovne prestolnice knjige (LSPK). Obiskovalci bodo v pisarni dobili celovite informacije o vseh dogodkih, ogledali pa si bodo lahko tudi tam postavljeno tiskarno iz 50-ih let prejšnjega stoletja.

Poleg informacijske pisarne so vse informacije o LSPK dosegljive tudi na spletni strani in v programski knjigi z naslovom V kraljestvu knjige. Grilc je opozoril, da je dogodkov več kot 500, zato jih ni smiselno naštevati, toda bistveno je, da bo LSPK pustila sled, tako v fizičnem in medijskem prostoru, še bolj pa v mišljenju. Grilc si želi, da bi Ljubljana z nazivom pridobila kozmopolitizem, ki so ga v programu skušali zaobjeti z več programskimi sklopi. Načelnik za kulturo je omenil povezovanje knjige z različnimi mediji, nato knjigo, ki živi z mestom, in nenazadnje "eksperiment" v obliki knjige za vsakogar.

Prav ta akcija, ko bo 21 vrhunskih slovenskih del v nakladi 8000 izvodov po tri evre na voljo na kar 216-ih prodajnih mestih, vzbuja veliko zanimanja med bralci, ki so, kar je slovenska posebnost, slabi kupci, a vneti izposojevalci knjig.

Program za LSPK se nenehno dopolnjuje, toda eno je gotovo: na svetovni dan knjige, 23. aprila, ob 12. uri bo Janković z dvigom zastave naznanil prevzem naslova svetovna prestolnica knjige, ki ga ta čas sicer še nosi Bejrut. Od tega trenutka bo Ljubljana začela živeti za in s knjigo, ki bo enega svojih vrhuncev doživela že 3. maja s festivalom Literature sveta - Fabula 2010. Prva gostja festivala bo aktualna Nobelova nagrajenka za književnost Herta Müller.

Župan Janković je poudaril, da LSPK ponovno dokazuje, da ima v Ljubljani vsak pravico, "da dobi toliko kulture, kot jo želi". Jankovič je ob tem spomnil na nekatere kulturne infrastrukturne dosežke občine, denimo Kino Šiška ali Kinodvor, ali pa na Trubarjevo hišo literature, ki jo bodo na Ribjem trgu 2 odprli prav v sklopu LSPK.

Jankovič je izrazil zadovoljstvo ob občutku, da odpiranje kulturnih objektov nima ekonomskega razloga, pač pa da ti živijo zaradi obiskovalcev. Organizatorji LSPK nanje računajo v vseh pogledih, kajti res obsežen program ni dekor, pripravljen je s ključnim ciljem, da bi bila knjiga na vseh ravneh in oblikah dostopna vsem.