V koalicijskih strankah so z včerajšnjim dejanjem vlade zadovoljni. Cveta Zalokar Oražem (Zares) predvideva, da bo minister Marušič pozornost posvetil temam, ki so bile izpostavljene v javni razpravi, pa jih njegov predhodnik Borut Miklavčič ni upošteval. Za Zares so po njenem pomembni predvsem strokovni nadzor v zdravniški zbornici ter možnosti dela v javnem in zasebnem zdravstvu. Oražmova upa, da bo minister tudi sam pripravil spremembe. "Če se bomo o najbolj perečih vprašanjih poenotili, zakon spremenili in ga poslali v nadaljnjo obravnavo, bo to dobra podlaga za naprej," meni Oražmova.

Zakon mora biti dopolnjen v treh členih, je prepričana Andreja Rihter (SD). To sta člena, ki urejata javno in zasebno zdravstvo oziroma delo zdravnikov v javnih zavodih in pri zasebnikih. Najpomembnejši pa se ji zdi del zakona, ki govori o zdravstveni zbornici. "Nov model upravljanja zdravstvenih zavodov potrebuje največ pozornosti," je prepričana Rihterjeva.

Korektno je, da si novi minister vzame čas, premisli in pregleda, kaj bi bilo treba spremeniti, pa opozarja Ljubo Germič (LDS). Tako kot ostali predstavniki koalicijskih strank, meni, da je treba zakon spremeniti predvsem v tistih delih, o katerih so se mnenja najbolj kresala v javni razpravi. To so zanj vodenje in upravljanje zdravstvenih zavodov ter ločevanje javnega in zasebnega zdravstva, predvsem v odnosu do koncesionarjev.

Nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič dogajanja v zvezi z zakonom o zdravstveni dejavnosti ne želi komentirati.