Odgovor je nedvoumen, le situacija je malce zapletena. Po volitvah na Smučarski zvezi Slovenije se še vedno ne ve natančno, kdo naroča, kdo pije in kdo plačuje. Funkcionarji v smučarskem teku se držijo prakse stare organizacijske sheme. Na vrhu je predsednik zbora in odbora Mitja Praznik. "Trenutno čakam strokovni svet, da poda predlog koncepta in organizacije dela vseh tekaških ekip v naslednjem obdobju, saj ne moremo več dolgo čakati. Čim prej je treba skleniti nove dogovore z vsemi profesionalnimi kadri v tekih. Predsednika dr. Janija Pustovrha sem k temu že pozval, saj moja funkcija ni strokovna, to pa je povsem strokovna zadeva. Poimenska sestava reprezentančnih trenerjev in serviserjev mora biti jasna v začetku maja. Ocenjujem, da bo organizacijska shema znotraj discipline verjetno ostala podobna dosedanji, dopuščam manjše spremembe s ciljem izboljšav. Primoža Ulago kot direktorja nordijskih disciplin sem podprl tudi za naprej, ker dobro dela, in pri tem kratkoročno ne pričakujem sprememb. Predlog sprememb na organizacijski ravni celotne SZS je novi predsednik obljubil v treh mesecih po izvolitvi," je trenutno stanje opisal Mitja Praznik.

Poklicali smo na fakulteto za šport, kjer ima tekaška stroka šefa doma. "Več ali manj imamo zadeve usklajene, le širši strokovni svet jih mora še potrditi, seja bo verjetno prihodnji teden. Le toliko lahko povem, da vsi večinoma ostanejo. Dilem praktično ni, še največ v servisnem delu ekipe in pri trenerju do 23 let. Še največjo težavo trenutno vidim v tem, da zaradi napovedane reorganizacije poslovni direktor nordijskih reprezentanc ne podpisuje pogodb. Če bo novi predsednik smučarske zveze čakal tri mesece, bodo vsi trenerji ušli," je največjo težavo izpostavil Jani Pustovrh.

In še stopničko nižje. Trenerja reprezentance A Vladimirja Korolkeviča, ki je zadnje sezone vadil Vesno Fabjan, Katjo Višnar in Barbaro Jezeršek (vse so imele izvrstno sezono in bi rade z njim trenirale še naprej), smo ujeli doma v Minsku, v Belorusiji. "Z mano še ni nihče opravil nobenega razgovora. Niti predsednik zbora niti direktor nordijskih reprezentanc. Pojma nimam, kaj se dogaja. Ali bom ostal ali ne, pa še ne vem. Odvisno od pogojev. Imam ponudbo ruske reprezentance. Bomo videli," je bil kratek Volodja.

No, stvar ni tako zapletena. Sodobna organiziranost vrhunskega športa ima nekatere druge zakonitosti, v katerih je manj demokracije. Šport je "biznis". Kolikor denarja, takšen šport. Hierarhija je jasna. Nobena skrivnost ni, da sta Ivan Hudač in tudi servisna ekipa z Gianluco Marcolinijem glede na uspehe Petre Majdič dvignila pogajalska izhodišča. Govori se o tarifah 65.000 evrov za trenerja oziroma 48.000 evrov za prvega serviserja na sezono. Sedaj je odvisno od tega, kako bo to sprejeto pri tržniku dosežkov Primožu Ulagi. Nekdanji skakalni šampion je včeraj zatrdil, da njegov poslovni del funkcionira normalno in da dogovori za prihodnost potekajo. "Danes imam sestanek z Ivanom Hudačem in Petro Majdič. Prepričan sem, da bomo z nekaj usklajevanja našli dogovor na zadovoljstvo vseh," ima Ulaga nalivno pero za pogodbo že pripravljeno. Torej, Petra Majdič bo tekla naprej, na vrhu trenerskega strokovnega štaba pa bo Ivan Hudač. Le princeske bodo še nekaj časa v negotovosti.