Na pomoč bo priskočilo 1500 tabornikov

Mestna zveza tabornikov Ljubljana prav v soboto pripravlja 14. taborniški feštival, ki velja za eno največjih taborniških prireditev v Sloveniji, katere se vsako leto udeleži približno 1500 mladih, je povedala organizatorka Ana Britovšek. Bistvo taborniškega feštivala so različne delavnice, ki se bodo za tabornike začele že ob desetih dopoldne, kasneje pa se bodo pridružili še prostovoljcem v akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Zbrali se bodo na Jakopičevem sprehajališču ob 13.30, nato pa se podali na Rožnik in Šišenski hrib, je povedal soorganizator Matej Klinc.

Organizatorji namreč potrebujejo čim širšo podporo, da očistijo načrtovanih 80.000 kubičnih metrov odpadkov ali skoraj 20.000 ton na divjih odlagališčih v Sloveniji. Ekologi brez meja so v omenjenem projektu evidentirali 11.500 divjih odlagališč, zatrjujejo pa, da naj bi jih bilo še najmanj enkrat toliko in ocenjujejo, da je na vseh divjih odlagališčih odvrženih okoli 600.000 kubičnih metrov odpadkov.

Tudi ceste in obcestni deli

Na direkciji za ceste, ki upravlja približno 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest ter 516 počivališč, so se prav tako pridružili sobotni akciji. Začeli so že čistiti najbolj zasmetene obcestne odseke. Toda le njihovo delo ne bo dovolj. Na direkciji namreč opozarjajo, da se na počivališčih in parkiriščih pogosto znajdejo večje količine odpadkov, ki jih pustijo bodisi vozniki tovornih vozil, ki smeti iz vozil vržejo kar na zelenico na počivališčih, bodisi turisti.

Organizatorji največje čistilne akcije tako posebej vabijo udeležence tudi ob nekdaj najprometnejšo gorenjsko cesto med Kranjem in Ljubljano, ki je, tako kot druge državne ceste, polna odpadkov. Zbirališče odpadkov na počivališču Jeprca bo tudi stična točka za vse, ki se bodo lotili zbiranja odpadkov na Sorškem polju od Kranja proti Jeprci oziroma Medvodam. "Potrebujemo veliko ljudi!" so zapisali organizatorji v pozivu k udeležbi, ker je odpadkov v gozdičkih ob tej nekdaj edini povezavi za reke turistov, zagotovo ogromno.

Dnevnikovci bomo pomagali tudi na tej lokaciji. Velja torej preprosto povabilo: peljite se iz Kranja proti Ljubljani po stari cesti in na desni strani najdete počivališče, kjer bo ena od pomembnih točk sobotne akcije. Sorško polje in njegove naravne lepote si zaslužijo, da naberemo čim več odpadkov. Konec koncev je pod njim zaloga pitne vode tudi za Ljubljano.