Organizatorji akcije - Ekologi brez meja - so v okviru akcije locirali odlagališča in jih vpisali v centralni register odlagališč. Locirali so jih okvirno 11.500, kjer je okoli 100.000 kubičnih metrov odpadkov. Vseh odpadkov v Sloveniji pa naj bi bilo na nezakonitih odlagališčih okvirno 600.000 kubičnih metrov, po ocenah še iz leta 1995 pa celo okoli dva milijona kubičnih metrov, je za STA pojasnil eden izmed vodji projekta Janez Matos.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Sloveniji od 50.000 do 60.000 divjih odlagališč, nihče v resnici ne pozna natančnega števila. Na njih je odloženih okoli 400.000 ton odpadkov. Njihova površina zavzema šest kvadratnih kilometrov - toliko, kot površina dveh Bohinjskih jezer.

Večino materiala na odlagališčih (okoli 85 odstotkov) predstavljajo gradbeni in organski odpadki, okoli 10 odstotkov pa je komunalnih odpadkov. Divja odlagališča predstavljajo resno grožnjo za okolje in ljudi, saj se jih velik delež nahaja na vodovarstvenih območjih. Neurejena odlagališča odpadkov s svojo strukturo predstavljajo stalno tveganje za podtalnico, ki je glavni vir pitne vode v Sloveniji. Onesnaženje podzemnih vod pa je ocenjeno kot eden glavnih možnih pokrajinskih vplivov odlagališč odpadkov.

Estonija za zgled

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu se zgleduje po estonski akciji, ko je 3. maja leta 2008 v enem dnevu 50.000 prostovoljcev v petih urah očistilo 20.000 ton odpadkov. Za to bi Estonija drugače porabila tri leta in 22 milijonov evrov.

Poleg Estonije so akcijo izpeljali še v petih državah - Litvi, Latviji, na Portugalskem in delno v Indiji. Letos junija bodo podobno akcijo izpeljali v Romuniji. Na takšno akcijo se trenutno pripravljajo še v sedmih evropskih državah, leta 2012 pa je predvidena vsesvetovna akcija, ki bo v tem okoljskem cilju združila večino držav.

Uradno že 110 tisoč prostovoljcev

V soboto bo največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije potekala do 14. ure, na nekaterih večjih odlagališčih pa bodo udeleženci tudi do 16. ure. Smeti bodo v manjših občinah odpeljali že ob 18. uri, večina komunalnih podjetji bo delala do 20. ure, medtem ko naj bi zbrane odpadke odvažali tudi v teku naslednjega tedna, je za STA pojasnil eden od vodji projekta Aleš Pevc in dodal, da bodo za nevarne odpadke poskrbele pristojne službe, ki so usposobljene za ravnanje z njimi.

V akciji naj bi sodelovalo okoli 200.000 prostovoljcev, uradno pa se jih je akciji do danes pridružilo 110.000. Trenutno je v Sloveniji prijavljenih že 2300 zbirnih mest, kjer se bodo na dan čiščenja zbrali prostovoljci in od tam odšli na čiščenje.

Pomoč pri projektu so že napovedale nevladne organizacije, slovenska vojska, policija, gasilci, lovci, skavti, taborniki, šole, lovci in mnogi drugi.

Vodje zbirnih mest bodo udeležencem dali navodila, osnovne potrebščine in zemljevide ter jih razporedili v skupine. Prostovoljci bodo razporejeni v skupine glede na velikost divjega odlagališča.

V primeru, da bo na zbirno mesto za čiščenje divjih odlagališč prišlo več prostovoljcev od predvidene razporeditve, bodo del prostovoljcev usmerilo v čiščenje okolice. Akcije čiščenja okolice so namenjene vsem, ki se zaradi najrazličnejših razlogov ne morejo udeležiti čiščenja divjih odlagališč.

Vrečke za čiščenje bodo v večini zagotovile občine oz. komunalna podjetja. Glede na izkušnje je zaradi odstopanj pri oceni velikosti odlagališča zaželeno, da imajo udeleženci s sabo tudi kakšno dodatno črno in modro vrečko za smeti ter svoje rokavice.

Cilj: zbranih od 60 do 70 odstotkov odpadkov

Cilj akcije je, da udeleženci ločeno zberejo med 60 in 70 odstotki odpadkov. Za odvoz odpadkov z zbirnih točk za odpadke na urejena odlagališča in reciklažne centre bodo poskrbele občinske komunalne službe, direkcija za ceste in podjetja za prevzem odpadkov.

V času sobotne akcije bo na slovenskih cestah in začasnih odlagališčih odpadkov prisotnih več tovornih vozil, zato na Direkciji RS za ceste vse voznike pozivajo, naj bodo v času akcije pozorni na dogajanje v prometu in naj vozijo strpno.

Direkcija za ceste bo v okviru sobotne akcije skrbela za organizacijo odvoza odpadkov z začasnih odlagališč na deponije. Na direkciji, ki upravlja s približno 6000 kilometri glavnih in regionalnih cest ter s 516 počivališči, so sicer že začeli z organiziranim čiščenjem najbolj zasmetenih obcestnih odsekov. Na počivališčih in parkiriščih se namreč pogosto znajdejo večje količine odpadkov, ki jih pustijo bodisi vozniki tovornih vozil bodisi turisti.

Akcijo bo podprlo tudi več predelovalnih podjetij

Podjetje Dinos, ki skrbi za zbiranje in predelavo kovinskih in nekovinskih odpadkov, bo v okviru akcije v enem dnevu odprlo 20 skladišč po vsej Sloveniji, kjer bodo od 9. do 20. ure zbirali kovinske odpadke ter odpadno embalažo in elektronsko opremo.

V akciji bosta sodelovali tudi družbi Slopak in Zeos. Slopak bo v 135 zbirnih centrih prevzemal zbrano odpadno embalažo in gume, nato pa jo sortiral in recikliral, medtem ko bo družba Zeos prevzemala, obdelala in reciklirala vso zbrano odpadno električno in elektronsko opremo ter baterije in akumulatorje.

Častni pokrovitelji projekta so predsednik republike Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik DZ Pavel Gantar. Udeleženci so po zaključku akcije vabljeni na zaključne zabave v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, ki se bodo začele ob 17. uri in bodo trajale do 23. ure.