Srečko iz Vancouvra in Pjong Čanga je pred težko življenjsko odločitvijo, kot pravi sam. Čas za razmislek pa si je vzel do konca sezone. Jaka, kot ga kličejo v Sloveniji, je tako kot naša najboljša Teja Gregorin in Klemen Bauer že na ruski Kamčatki, kjer bodo konec tedna nastopili še na elitno zastopani tekmi bogatega ruskega sponzorja, katere nagrada je osebni avtomobil toyota. Prav okoli materialnih plati pa se vrti tudi odločitev, ali bo Fak v bodoče res skakal kot Slovenec.

Ena glavnih slovenskih dilem, kako proti Sočiju, je povezana tudi s Fakom, je razkril kar trener Uroš Velepec. Če bi šel trener na Hrvaško, bi... "Vabili so me Švedi za trenerja moške vrste in Švicarji, a sem imel pri obeh pomisleke. Trenerski štab v Skandinaviji je pod vplivom vsemogočnega Pichlerja, Švicarji nimajo finančne pravljice. Že po državnem prvenstvu na Pokljuki sem Petru Zupanu, Borutu Nunarju in Borutu Farčniku, našim šefom, obljubil, da ostanem trener v Sloveniji. Kakovost življenja pri nas in perspektivna ekipa sta pretehtala," je prvi del dvomov ovrgel Velepec. "Hrvati so me vabili, a resen biatlonec tam je le Fak. To je premalo. Sicer dajejo obljube o okrepljeni reprezentanci, a vsaj štiri ali osem let bi morali vlagati toliko, kot obljubljajo, a v to ne verjamem," je zavrnil tudi novo delovno mesto v Gorskem kotarju.

Sedaj pa smo že pri najslavnejšem prebivalcu Mrkopalja. Hrvaški mediji pišejo, da Faku obljubljajo 300.000 kun (okoli 41.000 evrov) letnih dohodkov, status olimpijskega kandidata do Sočija, posodobljen center v Mrkopalju ter ob tem do 200.000 kun (27.000 evrov) na leto za reprezentančnega trenerja. "Kot mi je Jaka sam povedal, mu obljubljajo vse mogoče. A tam ima denar le olimpijski komite. No, lani za kolajno na svetovnem prvenstvu v Koreji štipendije ni dobival pol leta. Ne bi rad zapletal zgodbe. Jaka se bo sam odločil," je bil sprva previden Velepec. Dokler nismo razkrili, da Hrvati pišejo, da bosta Velepec in njegov štab od Hrvaške biatlonske zveze posredno dobila trenersko nagrado bronastega olimpijca 42.000 kun (5800 evrov), ki ga namenja Republika Hrvaška. "Prvič slišim. Sedaj še nisem nič dobil. Lani sem res dobil eno tretjino trenerske nagrade, letos bo dobro, če bom vsaj polovico. Pošteno bi bilo," je navrgel Velepec, ki je sicer za drug slovenski medij skupaj z direktorjem Nunarjem ostro dal vedeti, da Fak s slovenskimi biatlonci kot Hrvat ne bo več treniral. "To smo sedaj jasno dali vedeti. Dve leti smo to omogočali, vlagali vanj, da je sedaj izdelan tekmovalec, če bo prišel. Mi smo obljubo izpolnili, imel je vse, dosegel je, kar je. Vem, da je situacija zanj težka. Če bo prišel v Slovenijo, bo še vedno Hrvat, a bo tekmoval za slovenske barve kot slovenski kolesarji za italijanske klube. Pač na začasnem delu," je Velepec navrgel primerjavo.

Čeprav Velepec ni direktor, nas je tudi zanimalo, kaj bo Fak pridobil v Sloveniji? "Denarja bo imel manj v žepu, kot mu doma sedaj obljubljajo. Osebni dohodek je primerljiv s slovensko vojaško plačo. Vendar bo imel vse pogoje za vrhunski trening in napredek pri 22 letih." Zanimivo je tudi to, da je v mini anketi na enem od spletnih dnevnikov kar 40 odstotkov (od 500 glasov) rojakov menilo, da naj gre v Slovenijo, saj na Hrvaškem ne more napredovati. In še dodatnih 33 odstotkov mu je svetovalo, naj naredi tako, da bo iz tega sam izšel kot zmagovalec. Ostali so razmišljali kot Ante Kostelić, oče drugega junaka Ivice, ki ne razmišlja, da bi smučal za Slovenijo: "Ne morem si zamisliti, da bi nastopal za državo, v kateri nisem rojen. To ni biznis. Kaj bi imel od tega?" Življenje ni igračka. Oba smučarska junaka "kockastih" je z državnim odlikovanjem "Danice" počastil predsednik Ive Josipović, sponzor je dodal 18-karatno zlato nalivno pero, a je Fak že tedaj dejal: "To me nič ne obvezuje. Politika me ne zanima, samo šport." Če se bo Fak z zlatim peresom podpisal pod Triglav, bo imela prste vmes zagotovo tudi politika. Zlatko Mateša in Janez Kocjančič, predsednika nacionalnih olimpijskih komitejev z bregov Kolpe in Sotle, naj bi bila dobra kolega in lahko sprejmeta dogovor. Glede na predpise IBU Hrvati lahko Jakovu Faku, vsaj za sezono, zlahka preprečijo, da bi postal Jaka.