Najobsežnejša podvodna akcija bo, kot že pretekla leta, na ljubljanski Špici in vzdolž Ljubljanice, kjer bodo potapljači iz reke potegnili zapuščen avto, podobno tudi iz Save v okolici Trbovelj, kjer bodo iz vode dvignili kar tri vozila, je povedal Vladimir Ban iz Slovenske potapljaške zveze. Poleg tega bodo potapljači čistili še Dravo v okolici Maribora, kjer so prav tako nedavno iz vode že izvlekli kamion, reko Krko v okolici Krškega in Novega mesta ter Savinjo v okolici Celja. Na Primorskem bodo potapljači očistili morje od Lonca do marine v Izoli, v okolici Kočevja Kočevsko jezero, v okolici Kranja Mavčiško jezero, Blejsko jezero pa bodo čistili, kot že tradicionalno, nekaj dni kasneje, in sicer 24. maja. Na vseh koncih Slovenije bo vode čistilo več kot 200 potapljačev.

Potapljači zaenkrat le v jezera

Tudi na Koroškem se bodo potapljači podali pod vodo - očistili bodo Velenjsko in Družmirsko jezero. Ker pa ima Koroška kar 480 kilometrov vodotokov, nemarno odvrženi odpadki pa se ne nabirajo le v vodi, ampak še pogosteje na obrežju, bo Koroška ribiška družina sodelovala v akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! tako, da bodo očistili obrežja rek, kjer se nabere veliko odvržene plastične embalaže in pločevine, sem ter tja pa se najde tudi kakšna odvržena avtomobilska pnevmatika.

Zbirno mesto za sobotno akcijo je pri Ribiškem domu ob Dravi v Dravogradu, ki je v bližini elektrarne na levem bregu. Tajnik ribiške družine Robert Preglau je povedal, da se zbiranje ribičev in drugih prostovoljcev začne že med sedmo in osmo uro zjutraj, da bi lahko čim prej začeli delati in tako čim več opravili. Čiščenje Drave in obrežja se bo začelo na Viču od državne meje navzdol do mostu v Trbonjah oziroma do meje z občino Muta, na jugu pa še od pritoka reke Meže do železniškega mostu. Del Mislinje, ki teče skozi Dravograd, bodo čistili do Jedrti. Odpadke iz vode bodo odstranjevali ribiči, ki so za to primerno opremljeni, pri čiščenju obrežja pa so dobrodošli tudi primerno obuti in oblečeni prostovoljci. Ekipe se bodo razporedile na zbirnem mestu, čiščenje pa bo potekalo na obeh bregovih rek. V akciji bo sodelovalo vseh šest aktivov ribiške družine po vsej Koroški.

Zaključna zabava

Za vse prostovoljce, ki se bodo v soboto udeležili največje čistilne akcije v zgodovini Slovenije, organizator Društvo ekologi brez meja pripravlja zaključne zabave, ki bodo v soboto, po zaključku čiščenja, in sicer v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

V Novi Gorici se bo zabava začela ob 16. uri na Bevkovem trgu in bo trajala do 22. ure zvečer, v Mariboru bo zabava na Snežnem stadionu in se bo prav tako začela ob 16. uri, v Ljubljani pa se bodo prostovoljci zbrali na Pogačarjevem trgu ob 18. uri. Na vseh treh lokacijah bodo zbrano množico zabavali slovenski glasbeniki in animatorji, denimo v Ljubljani bo program povezoval komik Boštjan Gorenc - Pižama. Kot je sporočil Aleš Pevc, eden od organizatorjev, je zabava namenjena zahvali vsem prostovoljcem, ki bodo sodelovali pri čiščenju, ter seveda druženju in povezovanju vseh Slovencev.