"Za nami je 30 zmag samih s seboj. Za nami je prvih 30 let nepozabnih spominov. Prepričani smo, da smo osrečili številne Slovence, ki so se na našem maratonu zaljubili v življenje," se je uvodoma pesniško izrazil Milan Verdev, eminenca prireditve, ki je še vedno izjemno aktiven pri organizaciji enega dveh največjih slovenskih maratonov.

Trideseta preizkušnja bo štela za državno prvenstvo v maratonu, poleg uveljavljenih tekov na 5,5, 10, 21 in 42 kilometrov bodo znova tudi teki za najmlajše, pohod proti Kapelski gori, prvič pa se bodo lahko aktivni pohodniki tretjo majsko soboto preizkusili v nordijski hoji. Organizatorji poudarjajo, da bodo najbolj srečni, če bi čim več prijav dobili po spletu, na naslovu: www.maraton-radenci.si.

"Podatki udeležbe zadnjih let kažejo, da se dviga trend tekačev in prijav za pet odstotkov na leto, in takšno rast pričakujemo tudi letos. Stroški prijavnine ostajajo nespremenjeni že tretje leto, z veseljem pa lahko povem, da bo en evro vsake štartnine namenjen v dobrodelne namene," je pojasnil sekretar prireditve Marko Pintarič. Športni vodja tekmovanja Borut Podgornik pa je povedal: "Lani smo se zaradi gospodarske krize odločili, da ne bomo vabili maratoncev. Izkazalo se je, da smo naredili napako, saj so Afričani zaščitni znak vsakega večjega maratona. Zato smo letos povabili nekaj tekačev. Naša želja je, da bi se kdo od njih krepko spustil pod mejo dveh ur in 20 minut. Želim si tudi, da bi nastopilo karseda veliko najboljših slovenskih maratoncev."

"Lani smo imeli v Sloveniji kar 455 registriranih tekaških tekmovanj. Na njih je teklo približno 60.000 ljudi. V atletski zvezi smo se lotili sistematičnega dela z maratonci. Upam, da bodo prvi uspehi vidni že letos na evropskem prvenstvu v Barceloni," je pojasnil direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž.