Ladjo Shen Neng 1 so uspeli dvigniti, potem ko so v reševalni akciji kar tri dni črpali nafto iz ladje, da bi bila čim lažja. Ladjo bodo pristojni sedaj povlekli do otoka Great Keppel, ki je od območja nesreče oddaljeno 70 kilometrov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

230-metrska ladja je nasedla 3. aprila, pri čemer so korale poškodovale njen trup. Pri tem je iz nje izteklo okoli tri tone nafte. Naftne madeže so avstralske oblasti s kemičnimi snovmi že razpršile, tako da po pričakovanjih na Velikem koralnem grebenu ni povzročila večje škode. Avstralske oblasti nameravajo sicer natančno škodo na okoljsko občutljivem grebenu še preučiti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Avstralske oblasti so sicer že uvedle preiskavo, ali je v incidentu prišlo do kršitve zakonodaje. Premierka avstralske zvezne države Anna Bligh pa je danes napovedala povišanje kazni za ladje, iz katerih bi iztekla nafta.

Veliki koralni greben, ki sodi v svetovno naravno dediščino, se razteza na 345.000 kvadratnih kilometrih površine ob severovzhodni obali Avstralije.