Direkcija za ceste bo v okviru sobotne akcije skrbela za organizacijo odvoza odpadkov z začasnih odlagališč na deponije, zaposleni na direkciji pa se bodo čistilne akcije udeležili tudi neposredno, saj so posvojili odlagališče Lemendol ob cesti pri Črnem Kalu, ki ga bodo skušali čim bolje očistiti, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala predstavnica direkcije Sandra Kržan.

Na direkciji za ceste, ki upravlja s približno 6000 kilometri glavnih in regionalnih cest ter 516 počivališči, so sicer že začeli z organiziranim čiščenjem najbolj zasmetenih obcestnih odsekov. Na počivališčih in parkiriščih se namreč pogosto znajdejo večje količine odpadkov, ki jih pustijo bodisi vozniki tovornih vozil bodisi turisti, je dodala Ljiljana Herga z direkcije.

Direkcija je k sodelovanju v sobotni akciji povabila tudi svoje pogodbene partnerje. Podjetje Dinos, ki skrbi za zbiranje in predelavo kovinskih in nekovinskih odpadkov, bo v okviru akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu odprlo 20 skladišč po vsej Sloveniji, kjer bodo od 9. do 20. ure zbirali kovinske odpadke ter odpadno embalažo in elektronsko opremo, je pojasnil predstavnik Dinosa Kristijan Mlinar.

Dinos, ki na pomen čistega okolja opozarja že s svojim imenom Dajmo Industriji Nazaj Odpadne Surovine, bo sredstva iz naslova zbranih kovin doniral društvu Ekologi brez meja, ki organizira vseslovensko čistilno akcijo.

V sobotni akciji bosta sodelovali tudi družbi Slopak in Zeos. Slopak bo v 135 zbirnih centrih prevzemal zbrano odpadno embalažo in gume, nato pa jo sortiral in recikliral, medtem ko bo družba Zeos prevzemala, obdelala in reciklirala vso zbrano odpadno električno in elektronsko opremo ter baterije in akumulatorje.

Predstavnica Slopaka Barbara Tišler je ob tem opozorila, da sobotna akcija ni običajna čistilna akcija, saj bodo prostovoljci odpadke tokrat zbirali ločeno, kar je po njeni oceni velik doprinos k varovanju okolja in osveščanju ljudi.

Organizacija sobotne akcije po besedah Aleša Pevca iz društva Ekologi brez meja sicer poteka dobro. Logistične priprave so v sklepni fazi, k sodelovanju v akciji pa se je že prijavilo več kot 120.000 prostovoljcev. V društvu predvidevajo, da se jih bo na dan akcije zbralo še veliko več, zato so prepričani, da jim bo uspelo uresničiti zadani cilj - v akciji združiti 200.000 prostovoljcev.

Prostovoljci se bodo lahko v soboto zbrali na približno 2500 zbirnih mestih, skupaj pa bodo po besedah Pevca skušali zbrati več kot 20.000 ton odpadkov. Društvu je sicer že uspelo pripraviti digitalni register divjih odlagališč - teh so doslej našteli 10.400 -, ki jih bodo v soboto čistili prostovoljci, je še dodal Pevc.