Sprva je bilo predvideno, da finalni turnir kljub tragični novici bo, le s to razliko, da se v dvorani ne bi odvijala nobena oblika zabavnega programa. Toda iz ure v uro so iz Rusije prihajale novice o večjem številu smrtnih žrtev in organizatorjem ni preostalo drugega, kot da vse skupaj preložijo za nedoločen čas. Vsi štirje udeleženci so se s tem razumljivo strinjali, v posebni pisni izjavi pa se zavezali, da bodo s skupnimi močmi poskušali najti nov termin. Časa do konca sezone ni veliko, saj so pred vrati zaključki vseh državnih lig ter reprezentančne akcije.

Če se bo zaključni turnir prestavil, je najverjetnejši termin 15. in 16. maja, še precej bolj verjetna pa je možnost, da bi se polfinale, tekma za tretje mesto in finale odigrali po sistemu ena tekma doma, druga zunaj - se pravi enako kot v zgodnejših fazah dvobojev na izpadanje. S tem bi dvorana Tivoli letos gostila vsaj še dve tekmi lige prvakov, možen pa je tudi scenarij, da letos zaključnega turnirja preprosto ne bo. Dokončna odločitev, kako se bodo Trentino Volley, Belchatow, Dinamo Moskva in ACH Volley pomerili za evropski naslov, naj bi bila znana do konca tega tedna. "Po prvomajskih praznikih praktično nimamo več možnosti, da bi angažirali svoje igralce. Da bi termin prestavili po reprezentančnih kvalifikacijah, pa je praktično nemogoče," je o nadaljnji usodi "final four" ugibal predsednik ACH Volleyja Rasto Oderlap, njegov stanovski kolega na čelu poljske odbojkarske zveze Miroslaw Przedpelski pa je dejal: "To je velika tragedija za naš narod in zahvaljujem se vsem, da razumete situacijo, v kateri smo se znašli, saj težko najdemo besede za vse skupaj. Izgubili smo poljskega predsednika, njegovo ženo, predsednika poljskega olimpijskega komiteja in še mnoge druge. Lahko rečem, da je odbojka šport številka ena na Poljskem. To je res težak trenutek za nas ter naš narod in izvedba tega turnirja zdaj žal ni mogoča. Verjamem, da bomo vsi skupaj pod okriljem evropske federacije našli rešitev, da nekako odigramo te tekme, toda odločitev zaradi nastale situacije v tem trenutku še ni možna."

Moštvo slovenskega prvaka bo kljub temu zaradi vnaprej rezerviranega leta do danes ostalo v Lodžu, včeraj pa je v prečudoviti Atlas Areni opravilo še dodaten trening, na katerem so že potekale priprave na četrtkovo prvo polfinalno tekmo slovenskega državnega prvenstva proti Ekipi Marchiol Vodi iz Prvačine. "Že pred odhodom na sobotni trening smo slišali, da bo turnir po vsej verjetnosti odpadel. Kljub temu smo trenirali na vso moč, saj do kosila še ni bilo uradne odpovedi. Vsi igralci vseh klubov smo se strinjali, da turnir prestavijo. Žalujem skupaj s poljskim narodom tako kot vsi moji soigralci. Upam, da bo čim prej znano, kakšna bo usoda zaključnega turnirja. Najboljše bi bilo, da bi v polfinalu odigrali eno tekmo doma, drugo zunaj, saj je urnik preveč natrpan, da bi nekje organizirali nov turnir," so besede Alena Pajenka, ki je skupaj z Alešem Fabjanom, Matejem Vidičem, Alenom Šketom, Matevžem Kamnikom in Andrejem Flajsom prišel na druženje z zvestimi navijači, med katerimi so bili tudi številni družinskih člani igralcev. "Glede na nastalo situacijo nimamo veliko izbire. Kaj bo s prihodnostjo turnirja, ni znano, nam pa je žal, da nismo igrali, saj smo bili na nasprotnika tako taktično kot fizično zelo dobro pripravljeni, a enostavno ni druge možnosti, kot da čas tu na Poljskem izkoristimo za dober trening," je bil komentar kapetana ACH Volleyja Andreja Flajsa.