Že v dopoldanskem času se je k barvanju lipiških ograj prijavilo preko 100 udeležencev. Organizatorji so jih sicer pričakovali več, ki so se predhodno prijavili, vendar pa si je marsikdo verjetno premislil zaradi slabega vremena.

Na ograje so danes nanašali le prvi sloj barve, ograje pa bo treba prebarvati še enkrat z belim lakom. Porabili naj bi okrog 2,5 tone bele barve v vrednosti okrog 30.000 evrov, ki jo je prispevala družba Helios.

"Zadovoljen sem z odzivom in prepričan sem, da nam bo uspelo opraviti načrtovano delo," je povedal direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf. "Sicer je do konca akcije še pet sobot. To je šele začetek in ob začetku gre delo vedno nekoliko počasneje od rok," je dodal.

Poleg predstavnikov vodstva Kobilarne Lipica in okoljskega ministra so se današnje akcije udeležili tudi podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora s soprogo ter poslanca Breda Pečan in Franco Juri.

Idejo o barvanju ograj, ki so prepoznavni znak Kobilarne Lipica, je dalo vodstvo, sicer pa ni nova. Z njo so poskušali pobarvati ograje že pred petimi leti, vendar tedaj z njo niso bili uspešni. Nekatere postavljene ograje tako niso bile še nikoli pobarvane, na drugih pa je barva že zbledela.

Na današnji akciji so do zaključka našteli okrog 120 udeležencev, ki so za dobra dva kilometra ograj oziroma štiri kilometre plotov porabili preko 300 litrov bele barve. Ograje bo potrebno pobarvati še enkrat z zaščitnim belim lakom: Če bo udeležba tudi naslednje štiri sobote in v petek, 16. aprila, tako velika kot danes, se bo zastavljen cilj zagotovo doseglo, še menijo v Kobilarni Lipica.