Večkrat slišane besede iz krogov na okoljskem ministrstvu, da sredstev vodnega sklada ni mogoče namenjati zgolj za izgradnjo spremljajoče elektrarniške infrastrukture ter da denarja za ta namen ni zadosti, so namreč že privedle do zastoja pri gradnji bazena za HE Krško, iz precej nerazumljivih vzrokov pa več kot leto dni zamuja tudi sprejemanje državnega prostorskega načrta (DPN) za HE Brežice.

Na včerajšnjih pogovorih v Krškem, ki sta se jih na strani vlade poleg Pahorja udeležila še gospodarski minister Matej Lahovnik ter minister za okolje in prostor Roko Žarnić s svojima ekipama, so se dogovorili, da se bo javna obravnava DPN za HE Brežice začela konec maja, če ne bo prišlo do nepredvidenih zapletov pri usklajevanju vodnega režima s Hrvaško, pa naj bi ga vlada potrdila decembra letos. "V tem primeru terminski koledar iz koncesijske pogodbe, ki določa, da mora biti veriga petih elektrarn na spodnji Savi vključno z Mokricami dokončana do leta 2015, ne bo ogrožen," zadovoljno ugotavlja direktor Hidroelektrarn na Spodnji Savi (HESS) Bogdan Barbič. Po njegovem mnenju morebitni zastoji v pogovorih s sosedi sprejem DPN lahko zavlečejo kvečjemu za kakšen mesec dni.

Jeseni naj bi na državnem zboru govorili tudi o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne. "Kot predsednik vlade si ta hip ne znam predstavljati zadostne in suverene oskrbe Slovenije z električno energijo brez drugega bloka jedrske elektrarne, kjer koli že bo. Zanimanje tujih partnerjev za ta projekt kaže, da je lahko ekonomsko koristen. V dialogu z lokalnimi prebivalci želimo pridobiti njihovo soglasje in okoljska mnenja sosednjih držav. Če bo soglašal tudi parlament, želimo do uresničitve tega projekta priti čim prej," je poudaril Pahor in dejal, da je pri odločanju pripravljen podpreti tudi referendum, če bo treba.