Razlog je sporna prodaja zemljišča, pri kateri obe strani poskušata dokazati svoj prav. Do vprašljive prodaje zemljišča, krepko pod ceno, je prišlo marca lani, ko je Adrio Ankaran vodil še Igor Lebar. Po naših dosedanjih ugotovitvah naj bi bil v ozadju domnevno sporne odtujitve njenega zemljišča tudi Andraž Vehovar, nekdanji tajnik SLS. To nam je potrdilo več virov. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, pa je razvidno, da je Vehovarjevo podjetje Modra celica od leta 2007 do leta 2009 izvajalo storitve strateškega komuniciranja za Adrio Ankaran, za kar je brez davka na dodano vrednost prejelo 22.500 evrov. Vehovar zatrjuje, da pri prodaji zemljišča Adrie Ankaran ni imel nikakršne vloge: »To so podtikanja,« pravi.

Pred nekaj dnevi je koprsko sodišče z začasno odredbo odločilo, da mora podjetje Mira Majcna, KSV turizem, proti kateremu je Adria Ankaran vložila tožbo za motenje posesti, prvi dan po vročitvi sklepa odstraniti svoje zaposlene iz Kampa Adria. Majcen je oblast nad kampom s pomočjo varnostne službe prevzel na začetku letošnjega leta.

Prodaja zemljišč pod ceno

Zgodba se je začela, ko je pod Lebarjevim vodstvom (vodenje je prevzel leta 2007, konec leta 2009 pa je bil razrešen) Adria leta 2008 ustanovila štiri hčerinska podjetja, in sicer AT Naložbe, KVB turistično podjetje, KDS Nepremičnine in KSV turizem. Medtem ko sta prvi dve še vedno v lasti Adrie Ankaran, sta bili drugi dve mimo vednosti skupščine in DSU (94-odstotni lastnik) prodani krepko pod ceno.
V prvi fazi je Lebar na KSV turizem prenesel nepremičnine po knjigovodski vrednosti v višini 1,79 milijona evrov, kot je na primer 90 odstotkov kampa ob morju in samski dom z zemljiščem. Na KDS pa so bile prenesene nepremičnine po knjigovodski vrednosti 1,3 milijona evrov, kot so na primer parkirišče, depandanse Weekend, Cedra in Vila. V naslednji fazi je Adria prodala KSV turizem podjetju Actium, ki je v Majcnovi lasti, in sicer za tri milijone evrov, čeprav naj bi bilo zemljišče po nekaterih ocenah vredno od 10 do 15 milijonov evrov.

Adrii Ankaran spodletel prevzem nadzora nad kampom

Po tem, ko je koprsko sodišče izdalo začasno odredbo, so zaposleni Adrie Ankaran v sredo poskušali prevzeti popoln nadzor nad kampom. Toda pri tem se je zapletlo. Varnostnik podjetja GVS, ki ga je najel KSV turizem, se je namreč zaklenil v recepcijo in predstavnikom Adrie pojasnil, da je o njihovih namerah obvestil Majcna, ki pa tisti dan ni prispel v Ankaran.

Dodatno pa se je spor zapletel včeraj, ko so delavce Adrie, ki so v dveh dnevih uredili zelene površine, kamp pa nameravali uradno odpreti danes, presenetili rdeče-beli trakovi, ki so onemogočali dostop do zemljišča kampa. Te trakove so nalepili Majcnovi varnostniki iz podjetja GVS varovanje. Ti varnostniki v recepcijo niso spuščali prav nikogar, zato so presenečeni turisti v njej zaman iskali kakršne koli informacije. Majcen si pred novinarje očitno ni upal stopiti, saj se je ves čas skrival v recepciji, njegovi varnostniki pa so čez čas na vrata nalepili obvestilo, da kamp od 15. januarja upravlja družba Actium. Na tak način poskuša Majcen zelo verjetno izigrati začasno odredbo, ki obravnava spor med Adrio Ankaran in podjetjem KVS turizem, podjetje Actium pa je lastnik KVS turizma.

Inšpektor MNZ se še ni odločil

»S takšnim ravnanjem se kampu povzroča škoda,« opozarja Zlatka Galinec, ki je včeraj do 15. ure čakala, kaj bo odločil inšpektor MNZ. Ta je na kraju preverjal, katera varnostna služba ima pravico izvajati aktivnosti na območju kampa. Po celodnevnem preverjanju se je inšpektor na koncu odločil, da bo odločitev sporočil v ponedeljek. Zato so v kampu ostali tako Majcnovi varnostniki iz družbe GVS kot tudi varnostniki družbe IBS, ki jih je najela Adria Ankaran.

Zatem so stvari v roke vzele kuharice in natakarice Adrie Ankaran, ki so v spremstvu varnostnikov kar same odšle odstranjevati trakove po kampu. Varnostniki družbe GVS, ki so jih ves čas opazovali z mrkimi pogledi, so jim to sicer želeli preprečiti, vendar se delavke Adrie niso pustile motiti in so kamp očistile. Dogajanje je budno spremljala tudi policija, varnostniki GVS pa so zmedeno telefonirali in spraševali za navodila, kaj naj storijo. »Policija samo gleda in ne naredi nič. Ali naj uporabimo fizično silo? Brez tega jih ne moremo ustaviti, ker ne poslušajo. Ampak tukaj so tudi kamere,« je eden od varnostnikov GVS razlagal v telefon, medtem ko je osebje Adrie Ankaran čistilo kamp.