Vendar strankarske predvolilne konvencije niso resnična politika. S pravo politiko imajo toliko skupnega, kolikor ima resnično življenje skupnega s šovom Slovenija ima talent. Če bi Brane Kastelic sedel v žiriji, ki bi ocenjevala nastop Katarine Kresal na predvolilni konvenciji, bi gotovo izrekel kakšno misel o eleganci in prefinjenosti. Branko Čakarmiš bi tuhtal, ali bi se dalo vse skupaj zapakirati v donosen prodajni artikel. Lucienne Lončina, šolana pianistka, pa bi z nastopajočo izmenjala izkušnje o velikem odru ter razliki med pianinom in profesionalnim koncertnim klavirjem. Sklep žirije bi bil: "Greš v naslednji krog." Sanjsko. In neverjetno naivno.

A vrnimo se v resnično življenje. O tem nam je leta 2001, ko je zadnjič nastopala pri nas, prepevala tedaj že sivolasa rock ikona Patty Smith. "Torej hočeš biti rock'n'roll zvezda? Poslušaj me," je povzela verze, ki so jih leta 1967 napisali The Byrds. O čem govori pesem? Govori o tem, da pot do zvezdniškega statusa ni ravno lepa. Sarkastično pripoveduje, da je treba za uspeh naprej kupiti kitaro in malo vaditi. Takoj zatem pa je treba za uspeh prodati dušo. Da gre za zlobno igro. Da lahko zaradi te igre zblazniš.

Politika nima dosti skupnega z bleščavo predvolilnih konvencij. Predvolilne konvencije so propaganda, politika pa je igra interesov in moči. Zelo pogosto zlobna igra.

Kakšni interesi so v igri, ko gre za zahteve LDS, da bi vlada začela postopek odstavitve generalne državne tožilke? Recimo, da je interes LDS, da bi organom odkrivanja in pregona, ki po delitvi vladnih resorjev sodijo v interesno sfero LDS, zagotovili pogoje za uspešno delo. Recimo, da je res tako. Ob tem LDS površno namiguje, da jih na poti do uspeha ovira generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Je to res edina ovira?

Kaj je interes Boruta Pahorja? Njegov interes je, da mu ne bi bilo treba odpirati še ene fronte. Če pristane na zahtevo, da je treba generalno državno tožilko odsloviti, bo odprl fronto z Janezom Janšo. Interes Janeza Janše je, če poenostavimo, da Barbara Brezigar ostane generalna državna tožilka.

Ohlapna trditev, da je Barbara Brezigar kršila ustavo in zakon, Pahorjevega interesa, da ima mir pred Janšo, ne bo omajala. Pahor ve, da odprta konfrontacija z Janšo prinaša ogenj in žveplo. Pahor zagotovo ni pozabil, koliko časa je leta 1994 okleval Janez Drnovšek, ko se je moral odločiti, ali naj zaradi spornih ravnanj vojaških oseb odslovi tedanjega obrambnega ministra Janeza Janšo. Dokazi o spornem ravnanju oseb, ki so delali za ministra Janšo, so bili takrat zelo nazorni.

Kakšno moč lahko aktivirajo strani, vpletene v konflikt? Poslanska skupina LDS ima pet članov. SD ima v parlamentu 29 glasov. SDS ima 28 glasov. Je LDS šibko fizično moč, ki jo ima v politiki, okrepila vsaj z močjo argumentov? To je naredila površno, neprepričljivo. Paradoksalno je, da ima stranka, ki je včasih združevala izjemen intelektualni potencial, hude težave pri politični argumentaciji. Z grožnjo, da bo zapustila koalicijo, LDS sicer nekoliko krepi svojo fizično moč, a bi bila prepričljiva argumentacija bistveno bolj učinkovita.

Včerajšnje Dnevnikovo razkritje, da je predsednik vlade kandidatu za kmetijskega ministra Igorju Vojticu nedvoumno izrazil željo, naj kot morebitni novi minister za kmetijstvo poskrbi za ohranitev integritete nekdanjega ministra Pogačnika, jasno kaže, kje je jedro aktualnih političnih problemov. Kaj je sum ministra Zalarja, da Barbara Brezigar mimo komandne linije telefonira kriminalistom, ki delajo za tožilstvo, v primerjavi s Pahorjevo nedvoumno izraženo željo, naj kandidat za novega ministra zagotovi ohranitev integritete predhodnika, ki je, mimogrede, predmet obdelave organov odkrivanja in pregona? Pahorjevo negodovanje zaradi zakonitega delovanja policije, ki je prestregla komunikacijo med Zmagom Jelinčičem in ministrico Ljubico Jelušič, za učinkovito delovanje organov odkrivanja in pregona predstavlja občutno večjo oviro od domnevno spornih ravnanj Barbare Brezigar.

V tednih, ko je želel minister Zalar prepričati predsednika vlade, da generalna državna tožilka ravna sporno, je sam ministrski predsednik vlekel poteze, ki so občutno bolj problematične do tega, kar Zalar očita Brezigarjevi. Barbara Brezigar razume, kaj je pravna država, a si pomembne detajle razlaga drugače od Aleša Zalarja in Katarine Kresal. Pahor koncepta pravne države ne razume.