Pelorus (Kompas), ki v dolžino meri 115 metrov, je šestnajsta največja in ena najdražjih luksuznih jaht na svetu. Po nekaterih ocenah naj bi bila vredna okoli 220 milijonov evrov, Abramovič pa mora za posadko, vzdrževanje, gorivo in druge storitve letno odšteti 45 milijonov evrov. Leta 2003 je bila izdelana v nemškem Bremnu za nekega arabskega bogataša, ta pa jo je kmalu zatem prodal Abramoviču, po Forbesovi lestvici trenutno petdesetemu najbogatejšemu zemljanu. "Nekaj časa potrebuješ, da se sploh zaveš, da lahko obstajajo tako gromozanske razlike med ljudmi. Da ima lahko en človek vse to v svoji lasti. Pred to izkušnjo sem namreč delal na sedemindvajsetmetrski jahti pri enem najbogatejših Italijanov, pa tudi na gliser Flavia Briatoreja sem že stopil. Takrat sem pomislil, da sem videl že vse, kar premore človek, ampak šele pri Abramoviču lahko rečem, da ima res vse, kar si zaželi. Ta jahta je dobesedno hotel," razlaga Suban, ki je delo vzdrževalca na Pelorusu opravljal od lanskega avgusta do letošnjega februarja.

Na jahti je prostora za okoli 45 članov posadke, ki prihajajo predvsem iz Anglije, Avstralije, Švedske, Južne Afrike in Nove Zelandije, plače pa se gibljejo od 1500 evrov do okoli 25.000 evrov na mesec, kolikor dobi kapitan jahte. Da so plače nadpovprečne v primerjavi z večino evropskih držav, dokazuje tudi podatek, da si je poljski par, ki dela na jahti že tri leta, v domovini zgradil spodobno hišo. V toplejših mesecih se jahta zadržuje predvsem v zahodnem Sredozemlju, pozimi pa odpluje čez Atlantik v Karibsko morje, kjer ima Abramovič na otokih Saint Martin in Saint Barts svoji vili. Čeprav jahte takšnih razsežnosti še niso priplule v slovensko morje, pa smo imeli Slovenci priložnost ošvrkniti Pelorusa maja lani, ko se je zasidral pred tržaško obalo. Takrat si je ruski tajkun, ki ima po podatkih Forbesa pod palcem 8,2 milijarde evrov, s svojo zaročenko in manekenko Darjo Žukovo ogledal finale lige prvakov v Rimu.

Poleg tega, da se lahko Pelorus pohvali s pravim zabaviščnim parkom, ki obsega kinodvorano, diskoteko, najsodobnejšo opremo za ribolov in potapljaštvo, vodne skuterje, kajake, surfe in manjša plovila za prevoz osebja, živil ter opreme, si je Abramovič omislil tudi dva heliporta. Sprva je bil sicer predviden samo eden na premcu jahte, vendar je dal ruski tajkun zgraditi še enega v bližini svoje kabine. "Helikopter je Abramovičevo glavno prevozno sredstvo. Njegov ritem življenja je prehiter, da bi se prevažal z gliserji. Neprestano je na poti med Londonom, kjer se udeležuje tekem svojega Chelseaja, in Moskvo. Od šestih mesecev preživi približno štiri mesece na tej jahti," pravi Koprčan o ruskem tajkunu, ki za razliko od nekaterih svojih rojakov v tujini goji dobre odnose s Kremljem, še posebej s predsednikom vlade Vladimirjem Putinom. Kot je znano, ima Abramovič, ki je bil med letoma 2000 in 2008 guverner z nafto in zemeljskim plinom bogatega avtonomnega ruskega okrožja Čukotke, v lasti tudi boeinga 767.

Čeprav je na jahti zaposlenih okoli 45 ljudi, pa je le redkim dano, da se spoznajo s 43-letnim Abramovičem. Kot pravi Suban, so mu varnostniki takoj po prihodu na jahto dali jasno vedeti, da z lastnikom ne sme govoriti niti ga ničesar spraševati, v njegovi bližini pa se lahko pojavijo samo stevardese in stevardi. Vzdrževalcem in mornarjem se tako le redkokdaj ponudi priložnost, da bi se srečali z ruskim tajkunom. "V njegovi bližini smo bili le ob prevozu gostov in prtljage z obale na jahto in nazaj. Prvič sem ga od bliže spoznal, ko je imel eden od njegov sinov rojstni dan (Abramovič je bil pred zvezo z Darjo Žukovo dvakrat poročen, ima pa šest otrok, op.p.). Ves dan smo prevažali goste na jahto, ko pa so prišli še najpomembnejši udeleženci slavja, se nam je tudi sam pridružil na gliserju. Zaželiš mu dober večer in pogovor se v tem trenutku konča. Čeprav je zelo preprost in vljuden, so nam mnogi svetovali, naj se mu raje ne približujemo preveč. Je zelo športen tip človeka. Ker sem izvedel, da zelo dobro igra namizni tenis, sem želel tudi sam zaigrati z njim, ampak nikoli ne veš, ali ti bo zavezal sidro okoli nog in te vrgel čez palubo sredi oceana ali pa te bo nagradil z milijonom evrov, če ga premagaš. Vselej je prisotna določena mera dvoma, kako se mu približati," opisuje slovenski mornar odnos strahospoštovanja do ruskega milijarderja. Svetovni mediji so namreč že večkrat pisali, da za Abramovičevo varnost skrbi "zasebna vojska", zaradi česar velja za enega najbolje varovanih poslovnežev na svetu. "Na jahti so prisotni predvsem varnostniki, ki jih zagotovi angleška agencija. Gre za nekdanje specialce, ki poleg varnosti skrbijo tudi za zdravstveno oskrbo osebja na jahti. Niso pa oboroženi, tako kot njegovi telesni stražarji na kopnem," dodaja slovenski mornar. Da Abramovič še kako skrbi za svojo varnost in z njo povezano zasebnost, dokazujejo tudi podatki, da se fotografije notranjosti Pelorusa še niso pojavile v javnosti. Posadka mora zato tudi podpisati pogodbo, s katero se zaveže, da ne bo fotografirala notranjosti jahte in posnetkov posredovala medijem. Ker pa morajo zaposleni na jahti zaradi varnostnih razlogov poznati celotno plovilo, je Koprčan med eno izmed vaj vstopil tudi v kabino ruskega oligarha. Kot nam je povedal, gre za luksuzne prostore, v katerih prevladujejo različni kipci, školjke, fosili, marmor, kože…

Ker je Pelorus Abramovičevo zasebno plovilo, jahte ne trži z najemninami, kot je to značilno za podobna plovila po svetu. V tujih medijih je bilo tako mogoče prebrati le, da jo je za nekaj tednov kot nagrado za dobro igro "posodil" nogometašema svojega Chelseaja Franku Lampardu in Johnu Terryju. Slednjemu jo je odstopil tudi po poroki leta 2007, da si je lahko privoščil luksuzne medene tedne. Znane osebnosti, ki polnijo časopisne članke v vseh svetovnih tabloidih, so sicer redne stranke zabav, ki jih prireja ruski mogotec. V obdobju, ko je slovenski mornar delal na Pelorusu, se je še največ govorilo o zabavi, ki jo je Abramovič priredil v svoji vili na otoku Saint Martin. "Zabave so se med drugimi udeležili Gwen Stefani, ki je tudi nastopala na prireditvi, Andrej Ševčenko, Jon Bon Jovi ter mnogi politiki in poslovneži. Na jahti je na koncu prespala le nekdanja pevka skupine No Doubt z možem in otrokoma, saj se jim je Abramovič s tem na neki način oddolžil za njen novoletni nastop," se spominja Suban. Zanimivo, da je ruski tajkun kasneje pripravil zabavo tudi za svojo posadko, s čimer se ji je želel zahvaliti za dobro pripravljeno novoletno prireditev. "Abramovič je fanatičen ljubitelj nogometa, zato nisem hotel, da bi po zmagi naše reprezentance nad rusko izvedel, da ima med člani posadke Slovenca. Kljub vsemu pa sem na tej zabavi stopil do njega, se mu zahvalil za pogostitev in mu povedal, da prihajam iz Slovenije. Odvrnil mi je, da je bila to samo ena od tekem in da je to samo šport. Takrat nam je dal še posebej vedeti, naj bomo sproščeni, saj mu gre očitno že na živce, da se mu vsi klanjajo in se ga bojijo," se edinega pogovora z ruskim mogotcem spominja slovenski mornar.

Kot kaže, pa Pelorus ne bo več dolgo v rokah ruskega oligarha. Abramovič se je že pred letom dni odločil, da želi s svojim novim plovilom zasenčiti vse druge lastnike zasebnih jaht. V ladjedelnici v nemškem Hamburgu so mu v popolni tajnosti zgradili novo jahto Eclipse, ki je s svojimi 165 metri dolžine postala največja in najdražja (okoli 300 milijonov evrov) na svetu. Da bo ta spet nekaj posebnega, dokazuje podmornica, s katero se bo lahko Abramovič skril v varne globine morja, ko mu bo pretila nevarnost.