Po Türkovih besedah bomo morali spremeniti naš odnos do okolja, ob čemer računa predvsem na mlade generacije, od katerih se bodo lahko učili tudi starejši. Spomnil je, da nismo prva država, ki je uvedla tovrstno čistilno akcijo, upa pa, da bomo ena izmed najuspešnejših pri akciji sami, kot tudi sicer pri resnosti obravnavanja okoljske problematike. To bo, kot je poudaril, tema naslednjih desetletij vsega človeštva. "Poleg tehničnih rešitev in ekonomske računice bomo morali delati tudi na naši zavesti", je opozoril. Vesel je razstave, ki na "neestetiziran način" prikazuje stanje in vzpodbuja k čistilni akciji, pri kateri bo, kot je obljubil, sodeloval tudi sam.

Gantar je prepričan, da v Sloveniji skoraj ni človeka, ki ne bi slišal za vseslovensko čistilno akcijo. Poudaril je, da je v akcijo že vključenih 100.000 prostovoljcev. Veseli ga, da državni zbor ponuja prostor za razstavo otrok, ki po njegovih besedah "predstavlja najčistejši način opozarjanja na problematiko". Boji se, da je današnja družba, "družba odpadkov", ki bo za razliko od denimo Egipčanov, ki so za seboj pustili piramide, prihodnjim rodovom zapustila na tone odpadkov. Eden največjih izziv sodobne družbe je zato po njegovem mnenju prav ukvarjanje z vprašanjem, kako se na najbolj neškodljiv in čist način znebiti odpadkov. Upa, da se družba v prihodnosti ne bo ponašala le z znanjem in visoko tehnologijo, pač pa tudi z ohranjanjem narave.

Petra Matos, ena izmed vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu, je poudarila, da je razstava zahvala šolam za "osveščanje otrok naše prihodnosti o okoljski problematiki". Naštela je cilje akcije, ki so: zbrati 200.000 prostovoljcev, izdelati prvi digitalni register in zemljevid z lokacijami čim večjega števila divjih odlagališč ter odstraniti 20.000 ton nedovoljeno odloženih odpadkov. Pri tem se želijo zgledovati po Estoniji, kjer so v petih urah odstranili 10.000 ton odpadkov. Upa, da bodo z akcijo pomagali zapeljati Slovenijo na pot trajnostne skrbi za okolje tudi po zakonodajni plati.

Glasbeni program sta na prireditvi ob odprtju razstave, ki jo je povezovala radijska in televizijska voditeljica Saša Einsiedler, oblikovala pevka skupine Katalena Vesna Zornik in harmonikar Janez Dovč. Razstava izbranih likovnih del bo v preddverju velike dvorane državnega zbora na ogled do petka, 16. aprila.