Belgija je federacija s tremi zveznimi enotam, od katerih je Flandrija kot nizozemsko govorno področje največja, Valonija je francosko govorno področje, regija Bruselj pa je s posebnim statusom uradno dvojezična sredina.

Številne agencije, ki se ukvarjajo s prodajo nepremičnin v Flandriji, se pritožujejo, da večkrat ne morejo prodati katere od hiš, ker oblasti ne pristanejo na prodajo, izgovor pa je, da se kupci "v socialnem in ekonomskem smislu“ ne vklopijo v okolico. Pogosto se zgodi, da občine v Flamski regiji, zlasti tiste na območju okoli Bruslja, od agencij za prodajo nepremičnin zahtevajo, da preiščejo, ali je kupec dovolj vezan na skupnost. Najpogosteje je to povezano z govorjenjem nizozemskega jezika.

Zakon je glede tega sicer nejasen, mnogi pa menijo, da Flandrija kot Federalna enota v Belgiji s takšno prakso diskriminira ne le svoje državljane (tiste, ki govorijo francosko, nizozemščine pa ne), ampak tudi druge državljane EU, ki bi morali imeti pravico do svobode neomejenega gibanja in možnost selitve v drugo državo znotraj EU. "Zamislite si, kako bi bilo, če Španci nepremičnin ne bi prodajali Britancem, Nemcem ali Belgijcem, ker ti ne bi znali špansko,“ se je razburil eden od novinarjev, ko od Evropske komisije ni prišel do odgovora glede stališča EU do omenjene prakse v Belgiji.