Manjkala sta tudi oba ministra LDS, Katarina Kresal in Aleš Zalar, ki sta se na Brdu pri Kranju udeležila posveta o nasilju nad otroki. Vendar Pahor njune odsotnosti le dan po postavljenem ultimatu ne vidi kot bojkota. Kot je dejal, "razumem Aleša", da je želel biti s tožilci, prav tako Kresalovo, da je želela sodelovati na konferenci, vendar pa bi bil tudi sam kot predsednik vlade ob četrtkih lahko drugje, a je treba videti prioritete.

Izpolnjeni bodo vsi pogoji, da bo LDS ostala v koaliciji, je včeraj glede ultimata in napovedi LDS po odhodu iz vlade zatrdil predsednik vlade Borut Pahor. "Magnetogram sestanka bo javen, na seji vlade sem podprl poročilo ministra Zalarja, absolutno bom podprl ministra, da gremo v reformo na tožilstvu," je glede treh pogojev, ki mu jih je postavila LDS, dejal premier ter napovedal, da bo o tem tudi pisno obvestil predsednico LDS Katarino Kresal.

Čeprav je Pahor na vladi prejšnji teden podprl poročilo Zalarja o delu tožilstva, ki pravi, da je pregon gospodarskega kriminala slab in da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar kršila ustavo in zakon, pa še vedno vztraja, da ga minister ni prepričal in da ne vidi razlogov za razrešitev Brezigarjeve. "Naj me nihče ne sprašuje, zakaj se ne strinjam s predlogom, ki ga na vladi nikoli ni bilo," je Pahor opozoril na to, da pravosodni minister Aleš Zalar predloga za razrešitev Brezigarjeve sploh ni podal. In dodal: "Saj nismo otroci. Ne gre za tehnične trike, temveč za politične odločitve." Če želi Zalar sprožiti postopek razrešitve generalne državne tožilke, naj to stori. Ta hip tak predlog nima moje podpore, a če ga bodo ministri podprli, bo predlog šel v državni zbor, je dejal premier.

Magnetogram sestanka med njim, Zalarjem, Brezigarjevo in višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar bo, kot je napovedal, objavljen, saj je od vseh udeležencev pogovora že dobil odgovor, da temu ne nasprotujejo. Vendar pa bo magnetogram, ki nosi oznako zaupno, pred tem pregledala še ena od državnih tožilk, tako da z njegovo objavo ne bi bil oviran kazenski postopek, je pojasnil premier. Razlogov, da bi LDS zapustila koalicijo - vsaj tistih, ki jih postavlja stranka, po Pahorjevem prepričanju torej ni. Če bodo kakšni drugi razlogi, pa ima LDS do tega vso pravico, pravi premier.

Kljub nekaterim napovedim in pričakovanjem, da bodo predsedniki koalicijskih strank včeraj ob robu vladne seje na sestanku (ki ga je predlagal predsednik Zares Gregor Golobič) skušali zgladiti nesoglasja in umiriti razmere, ki so se v koaliciji zaradi ultimata LDS do skrajnosti zaostrile, pa se to ni zgodilo, saj sestanka ni bilo. Predsedniki naj bi se sešli na rednem torkovem kolegiju, vendar pa je to že dan po roku, ki ga je za izpolnitev svojih zahtev Pahorju postavila LDS.