Potem ko je ob koncu minulega leta osvojil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF, ga bo danes prvič branil. Za prvega izzivalca si je izbral tekmeca, ki na papirju nima veliko možnosti. Rodolfo Martinez izkušenj z borbami proti boksarjem z drugih celin nima veliko. Boksal je predvsem proti Južnoameričanom in trenutno na lestvici IBF zaseda 15. mesto. "Mentalno sem odlično pripravljen. Z glavo sem že v petkovem dvoboju. Imam že izkušnje z dvoboji proti Argentincem, saj sem boksal proti Mirandi, vendar vsi Argentinci ne boksajo na enak način. Ogledal sem si nekaj Martinezovih dvobojev," je Dejan Zavec odločno kot vedno pripovedoval v dnevih pred obračunom. Njegov trener Dirk Dzemski pravi, da so za Zavcem morda najtežje priprave v karieri. Boril se je proti višjim in težjim borcem in na ta način skušal izpiliti formo. Pri tem je imel nekaj težav s poškodbami meniskusa. Kljub temu pravi, da je odlično pripravljen. Da mu bo uspelo ubraniti pas, v Zavčevem taboru ne dvomi nihče, kajti ta dvoboj bi moral biti zgolj uvod pred pohodom proti središču boksarskega sveta - Združenim državam Amerike, kjer namerava naslove osvajati tudi po drugih verzijah, kot je namignil Zavec.

Martinez je bil ob prihodu v Ljubljano dostopen. Nekoliko nečimrnosti je razkril le, ko je dejal, da ni videl nobene Zavčeve borbe, čeprav je argentinskim medijem predstavil nekoliko drugačno zgodbo. Za Martineza bo ta dvoboj krona dosedanje kariere. Do statusa izzivalca svetovnega prvaka se je prebil iz revne soseske v predmestju Buenos Airesa. Da bi si prislužil denar za treninge, je delal kot pobiralec smeti na tovornjaku. "Ponoči sem pobiral smeti, podnevi sem treniral. Ko se je moja kariera začela vzpenjati, je šef rekel, da mi ni treba več delati. Sedaj mi podjetje plačuje le, da treniram. Zelo sem srečen, ker so mi ljudje iz podjetja veliko pomagali," je dejal Rodolfo Ezequiel Martinez. V Tivoliju ga bo spodbujalo osem voznikov tovornjaka, ki so del več kot 200.000 članov velikega sindikata El camioneros. Borbo bodo spremljali tudi generalni sekretar sindikata in pet funkcionarjev argentinske boksarske zveze. Prisotna bosta dva argentinska časopisa. Martinez se je slovenski javnosti predstavil v dresu argentinske nogometne reprezentance. Nekoč je treniral nogomet, a je prenehal, ker ni imel denarja. "S kolesom sem se vozil na nogometno igrišče. Nisem se počutil dobro, ker so se ostali nogometaši vozili z avtomobili. Nogomet sem pustil in začel boksati," je pojasnil. Nogomet in tango ima tako kot vsi Argentinci v krvi, a nima le enega najljubšega kluba. Navija namreč kar za dva: "V zibelko so mi dali rumeni dres Boce. Toda kasneje sem začel navijati za rdeči Independiente, ki ga podpirajo tovornjakarji. Tako sedaj v srcu nosim rumeno in rdečo barvo."

Epi, kakršen je Martinezov vzdevek, je po besedah njegovega menedžerja Santosa Nicolinija v domovini zelo priljubljen. "Velikokrat se bori na velikih dvobojih, ki jih prenaša televizija," je dejal Nicolini, ki je v sredo praznoval 65. rojstni dan. "Lahko si mislite, kaj bo največje darilo, ki ga bom dobil. Pas za naslov svetovnega prvaka," je prepričan zgovorni možakar s koreninami iz Italije. Slovenija mu je zelo všeč. Napovedal je, da bo naslednjič prišel na počitnice z družino, podobnega mnenja pa je tudi Martinez, ki si po dvoboju namerava vzeti nekaj dni časa za ogled slovenskih znamenitosti.