Čeprav so slovenski državni prvaki v letošnji izvedbi lige prvakov spisali pravo pravljico, jim tudi zgodovinska uvrstitev na zaključni turnir četverice prav nič ne pomaga pri iskanju pomoči v času, ko gospodarstvo še vedno močno čuti posledice krize. "Imel sem veliko razgovorov na raznih ministrstvih, tako z ministrom za šolstvo in šport kot z ministrom za kulturo, pa tudi s predsednikom vlade, a nikjer ni pravega razumevanja, da bi podprli kolektivni šport," pravi Rigelnik, ki je opozoril, da tudi na lokalnem področju stvari niso urejene: "Grenak priokus je tudi, ko gre za lokalno skupnost. Povsod se pojavlja ime ACH Volley Bled, vendar lokalna skupnost klubu ne daje skoraj nič. Daje pa seveda nekaj, kar je neprecenljive vrednosti - ljudi, ki na neki način živijo z odbojko."

Središče največjega uspeha v slovenski odbojki je brez dvoma kanadski strateg Glenn Hoag, ki se je pred leti za prihod v Slovenijo odločil tudi zaradi slovenskih korenin svoje žene. Sprva je bil njegov način dela deležen nekaterih čudnih pogledov in nerazumevanja, a čas je stvari postavil na pravo mesto. "Pri odbojki gre za znanost. Imaš profile igralcev, veš, kakšne so njihove zmožnosti tako na taktičnem kot fizičnem področju, nato pa na podlagi tega postaviš cilje, ki morajo biti vedno del sanj," je košček svoje filozofije razkril Glenn Hoag, ki je za vzor izpostavlja piramido uspeha legendarnega košarkarskega trenerja Johna Woodna, ki je trenutno še vedno živ pri svojih častitljivih 99 letih.

"Že na začetku sezone sem dejal, da če bomo znali biti vseskozi osredotočeni le na vsako naslednjo točko med tekmo in stvari ne bomo prehitevali, lahko dosežemo velike stvari. Med tekmo sem vedno osredotočen samo na igro in dogajanje na igrišču, šele nato pa dobim pogled na vse ostalo, na vso povezanost med ljudmi v dvorani. Tu ne mislim samo na navijače, ampak tudi na vse posameznike, ki ustvarjajo veliko sliko tega kluba in vlagajo ogromno energije, da so urejene vse malenkosti," pravi Hoag, ki dobro ve, kaj pomeni nastopanje na "final fouru", saj ga je pred leti s Paris Volleyjem že osvojil: "Čeprav se bomo v polfinalu soočili s Trentinom, bomo še vedno poskušali igrati le odbojko. Od igralcev zahtevam, da bodo osredotočeni samo na vsako naslednjo točko. V karieri sem srečal že veliko ekip, v katerih so igralci govorili, da nimajo česa izgubiti in da ne bodo razmišljali o svoji igri. Tega pri meni ni."

Samo dogajanje v Lodžu bo za ekipo ACH Volley precej naporno. Sinoči so prileteli v Varšavo nekaj minut čez dvajseto uro, že danes pa jih ob enajstih čaka uradna tiskovna konferenca. Čudovito dvorano Atlas Arena, kjer so tribune za finalni turnir že zdavnaj razprodane, bodo blejski odbojkarji prvič preizkusili danes ob 17.30, v njej pa bodo lahko vadili še jutri ob 10.30, preden jih zvečer ob 18.30 čaka polfinale lige prvakov proti Trentinu.