Goriškova je ob tem opozorila na zakonske omejitve pri izvajanju homeopatije. Veljavni zakon o zdravniški službi zdravniku ne dovoljuje zdravljenja s homeopatijo oz. za takšno zdravljenje predvideva sankcijo odvzema pravice do licence. Po drugi strani pa zakon o zdravilstvu dovoljuje zdravljenje s homeopatijo le osebam, ki imajo diplomo medicinske fakultete in dodatna znanja iz homeopatije, navaja predsednica društva.

Predsednica društva si želi, da bi homeopatija tudi v Sloveniji postala del zdravstvene dejavnosti in da bi bila s strani laične in strokovne javnosti prepoznana kot učinkovita in varna metoda zdravljenja ter da bi se z osnovami homeopatije seznanili že študenti medicinske fakultete.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik si želi, da bi Slovenija postala bolj odprta za načine zdravljenja, ki upoštevajo tudi druga in drugačna znanja. Postavlja se vprašanje, kdaj si bodo tudi v Sloveniji bolniki lahko izbirali svojega zdravnika in/ali homeopata, ker si želijo z njim ali njo najprej temeljito pogovoriti o svojih težavah, je dejala.

V okvirih zdravstvenega zavarovanja je čas za posameznega bolnika zelo omejen, to pa je za mnoge premalo in si želijo ter potrebujejo več. "Vendar takoj naletimo na vprašanje, kdo si takšno obravnavo lahko privošči, saj jo mora plačati sam. Tako za pregled kot za zdravila," je izpostavila.

Predsednik Evropskega odbora za homeopatijo Ton Nicolai je poudaril, da homeopatijo široko prakticirajo številni zdravniki v Evropi in je zakonsko regulirana v mnogih članicah EU. Zavrnil je pogosto sklepanje, da se s homeopatijo lahko zdravijo zgolj lažje bolezni. Kot je dejal, je lahko homeopatija zelo učinkovita tudi za vsa akutna in kronična obolenja. Tako se lahko homeopatija po njegovih besedah uporablja tudi pri intenzivni negi, v urgentni medicini in ginekologiji.

Zavrnil je tudi pogosto označevanje homeopatije za super-placebo. Primerjava kliničnih študij zdravljenja z uradno medicino in s homeopatijo, pri čemer so bile vključene placebo skupine, ne kažejo bistvenih razlik pri učinkovitosti zdravljenja, je navedel.

Simpozij so ob mednarodnem dnevu homeopatije, 10. aprilu, organizirali Slovensko homeopatsko društvo, Mednarodno združenje zdravnikov homeopatov in Evropski odbor za homeopatijo.