Po vseh do sedaj zbranih informacijah gre pri kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivih dejanj za očiten poseg v svobodo govora, je za STA dejal Perko, predsednik podmladka SDS. Ovadba se sicer nanaša na njihov obisk župana decembra lani, ko so mu podarili družabno igro Monopoly in ob tem izrazili upanje, da se bo župan v prihodnje namesto z resničnim premoženjem Ljubljančanov raje zabaval na bolj neškodljiv način.

Razgovor ob obisku je bil precej vroč, nikakor pa ne žaljiv, poudarja Perko. Zato gre po njegovem mnenju za tipičen politični pregon z namenom omejevanja svobode govora. Kot je prepričan, bo na podlagi zbranih obvestil ovadba zavržena, "ker v pravni državi druge možnosti ni".

Kot pravi Furlan iz podmladka SLS, se je župan očitno odločil, da ju bo politično preganjal, ker sta si "drznila javno kritizirati njega in njegovo - za Ljubljano škodljivo - politiko". Ob tem je izrazil prepričanje, da živimo v demokratični državi, kjer je pravica do svobode govora "najsvetejša svetinja".

"Če se bo tožilstvo vendarle odločilo, da naju bo preganjalo samo zato, ker sem enemu zelo vplivnemu bogatašu povedal resnico v obraz, bo pa to lep znak, da je slovenske pravne države dokončno konec," je dejal Furlan. Kot dodaja, je svobodo, da lahko vedno in povsod pove resnico, v skrajnem primeru pripravljen braniti tudi iz zapora.

Furlan je bil, kot pojasnjuje, danes na razgovoru na policijski postaji zaradi zbiranja obvestil. Tam je zvedel tudi, da je osumljen, ker je Jankoviću dejal, da mu Božiček ne bo ničesar prinesel, ker je vse leto lagal in zapravljal premoženje Ljubljančanov. Razlog za ovadbo pa je tudi njegova izjava, da so predstavniki podmladkov za razliko od župana dovolj vzgojeni, da se za prejeto darilo zahvalijo, medtem ko se Janković za darilo ni zahvalil, pojasnjuje Furlan.

Iz tega je po njegovem mnenju jasno razvidno, da gre za politični pregon s strani "človeka, ki očitno misli, da si lahko samo zato, ker je izjemno bogat in ker ima zelo velik politični vpliv, privošči preganjati navadnega državljana".

Kot so za STA potrdili na občini, je Janković ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu podal predlog za pregon osumljencev zaradi storitve dveh kaznivih dejanj. "Verjamem v pravno državo in zadevo prepuščam pristojnim institucijam. Žalostno pa je, da mlada predstavnika slovenske desnice še danes ne razumeta, da je bilo njuno dejanje napačno," poudarja župan.

Ob tem je tudi spomnil, da se je eden od prisotnih, predsednik Mlade Slovenije, podmladka NSi, Jernej Vrtovec, za sodelovanje pri tem dejanju javno opravičil.