Prihajajoči vikend, med 9. in 11. aprilom, bo v Lipici športno obarvan. Z mednarodnim konjeniškim tekmovanjem za pokal Alpe Adria se namreč odpira tudi tekmovalna jahalna sezona. Pokal Alpe Adria je tradicionalna prireditev, ki bo letos že peto leto zapored in ki jo poleg lipiškega tekmovanja sestavljata še dve, eno v Italiji in eno v Avstriji. Prijavljenih je 120 konjenikov, večinoma mladih, ki bodo svoje znanje in sposobnosti pokazali na dveh zunanjih prizoriščih.

Pomembni konjeniški tekmovanji bosta v Lipici tudi konec maja, ko bo med 27. in 30. potekal svetovni pokal v dresurnem jahanju, in v začetku junija, ko se bodo konjeniki med 4. in 6. pomerili za svetovni pokal v preskakovanju ovir. Pred in po tem terminu bo v Lipici še serija drugih manjših športnih tekmovanj.

Osrednji dogodek obeleževanja 430-letnice bo slavnostna akademija sredi maja, s katero želijo vzpostaviti in utrditi zavest, da je konj več kot le beseda in da je Lipica nacionalni simbol in ponos ter slovenska kulturna vrednota. Obljubljajo vrhunsko plesno, glasbeno in umetniško vsebino, podkrepljeno s pokončnim korakom elegantnih lipicancev oziroma lipiško klasično šolo jahanja.

Pripravljajo tudi donatorsko akcijo, ki je namenjena zbiranju sredstev za prenovo oziroma preureditev ene od jahalnic. Z donacijo 1580 evrov - ta številka je tudi letnica ustanovitve Kobilarne Lipica - lahko vsak postane simbolični boter lipicancem, rojenim v letošnjem letu.

V začetku maja se nam obeta Festival konjeništva, na katerem se bodo srečali in predstavili konjeniki iz vse Slovenije. Del festivala bo tudi predstavitev kočij, tekma na hipodromu, nastop lipiške šole jahanja in povorka s 430 konjeniki.

Sezona pa se bo končala z že nekaj let običajnim jesenskim dnevom odprtih vrat, ki bo seveda v znamenju visoke obletnice. Praznovanje obletnice se je sicer začelo že konec marca z uvodno predstavo klasične šole jahanja Najboljše iz Slovenije.