Pri spreminjanju zakonodaje, dokler ne bo pripravljena resnejša reforma, pa bo očitno največ trenj pri izvzetju zaposlenih v obeh agencijah iz sistema javnih uslužbencev. To je predlagal tudi IMF - izrecno je sklad opozoril na podhranjenost agencij zaradi vezanosti na plačni sistem javnih uslužbencev, zaradi česar agenciji ne moreta privabiti in zadržati najbolj kvalificiranih kadrov. Predlog močno podpira tudi direktor ATVP Damjan Žugelj, nasprotuje pa mu ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Zato naj bi ukrep prepustili nadaljnjemu usklajevanju na eni prihodnjih sej vlade.

Po novem naj bi direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) imenoval državni zbor (zdaj ju imenuje vlada) na predlog ministra za finance. Finančni načrt in letni obračun obeh agencij pa naj bi veljala za sprejeta, če vlada v 15 dneh od predložitve dokumentov ne bi sprejela drugačne odločitve.

Žugelj naj bi v zvezi s tem menda poslal dopis tudi premierju Borutu Pahorju, v njem pa naj bi premierja pozval, naj se status ATVP uredi primerljivo statusu Banke Slovenije, in sicer celovito znotraj zakona o trgu finančnih instrumentov. Na tak način bi se izognili tudi takim težavam, kot so se pojavile pri imenovanju vršilca dolžnosti agencije. Za ključen argument izvzetja ATVP iz javnega sektorja pa naj bi Žugelj v pismu premierju navedel večjo neodvisnost agencije. Država ima namreč še vedno precejšnje lastniške deleže v družbah, ki jih ATVP nadzira. Poleg tega pa se agencija ne financira iz državnega proračuna, ampak jo financirajo nadzirani subjekti.