Rossi je nesporni vladar motociklistične scene v zadnjih letih. Pri 31 letih še nič ne kaže, da bi se naveličal zmagovanja. Še vedno je sposoben z otroško navdušenostjo poskakovati na zmagovalnem odru in se s prijatelji veseliti zmag na vedno nove šaljive načine. Pri vsem tem pa počasi že lovi tudi legendarnega rojaka Giacoma Agostinija, ki je bil dolga leta neulovljiv po številu zmag v SP.

Dirkač z vzdevkom Doktor je v sezoni 2009 osvojil deveti naslov svetovnega prvaka, v letu 2010 pa se odkrito spogleduje z desetim. Njegova ekipa, tovarniška Yamaha, je ena najboljših v elitnem razredu motoGP, za nameček pa ima Italijan še tekmeca v lastnem moštvu, ki ga še dodatno spodbuja k odličnim dosežkom.

"Končno se bo spet začelo! Priprave se bile odlične, novi dirkalnik je dober, bili smo zelo hitri. Čaka nas še precej dela, saj smo na dirkališču preživeli le šest dni, toda za sezono smo povsem nared," je optimističen Rossi, zmagovalec 103 dirk za SP. Rossi je v Katarju zmagal že dvakrat (2005 in 2006), a še nikoli, odkar tam dirkajo ponoči pod umetno razsvetljavo: "Pričakujem, da bom imel z mladimi dirkači lepo bitko. Upam, da bodo uživali tudi navijači."

Drugi Yamahin dirkač Jorge Lorenzo je član mlade garde, ki že nekaj sezon bolj ali manj neuspešno preganja Rossija s prestola. Mladci na čelu s svetovnim prvakom iz leta 2007 Avstralcem Caseyjem Stonerjem ter Danijem Pedroso - vsi so stari med 22 in 24 let - pa se bodo tudi v sezoni 2010 skušali še bolj približati Italijanu. V to konkurenco se bo skušal vmešati še novinec v elitnem razredu. Američan Ben Spies je nekdanji prvak v superbiku, v motoGP pa se bo pridružil izkušenejšima rojakoma Colinu Edwardsu in Nickyju Haydnu, svoje sposobnosti pa je že pokazal na zadnji lanski dirki, ko je bil sedmi v Valencii. Lorenzo v Katarju morda še ne bo nared za popoln napad, saj si je med pripravami poškodoval zapestje. "Poškodba še ni povsem zaceljena, a lahko dirkam," je napovedal mladi Španec, lanski podprvak, ki ima pri Yamahi uradno enak status kot Rossi. Moštva so v Katarju pred tremi tedni popravila zadnje teste, najbolj se je takrat izkazal Ducatijev prvi voznik Casey Stoner.

V elitnem razredu bo letos tekmovalo 17 dirkačev, kar šesterica pa se doslej na takšnih strojih še ni borila: poleg Spiesa še lanski prvak četrtlitrskega razreda Hiroši Aojama, Alvaro Bautista, Hector Barbera, Pol Espargaro in Marco Simoncelli.

Precej številnejši bo razred moto2, ki je v tej sezoni zamenjal dosedanjo kategorijo do 250 ccm. Po novem bodo lahko dirkači namesto 250 kubičnih motorjev vozili štiritaktne motorje z največ 600 ccm. V tem razredu bo dirkalo 39 voznikov, za zdaj pa ostaja nespremenjen najmanjši razred do 125 ccm s predvidoma 28 dirkači. Kot zanimivost velja omeniti, da bo imel v razredu moto2 svojo ekipo tudi španski filmski zvezdnik Antonio Banderas, zanj bosta vozila Joan Olive in Kenny Noyes, ter vrnitev italijanske tovarne Lambretta v najmanjšem razredu po več kot 60 letih odsotnosti.

Na koledarju 2010 bo 18 dirk, kar štiri bodo v Španiji. Prvotno predvidenim v Barceloni, Valencii in Jerezu se je pridružila še VN Aragonije, s katero so nadomestili preizkušnjo na Madžarskem, kjer zamujajo z izgradnjo novega dirkališča ob Blatnem jezeru. Sezona se bo začela z nočno dirko v Katarju, končala pa v Valencii 7. novembra. Tudi v tej sezoni bodo navijači prišli na svoj račun pri klasični preizkušnji v ameriški Laguni Seci, ne bo pa manjkala niti tradicionalna sobotna dirka v Assnu.