Marušič je po zaprisegi v izjavi za medije poudaril, da današnjo podporo poslancev razume kot posredno podporo državljanov usmeritvam, ki jih je nakazoval zadnjih 20 let svojega dela.

Na novinarsko vprašanje, kako se bo lotil reševanja zdravstvene blagajne, glede na to, da zadnje projekcije kažejo, da bo primanjkljaj konec leta presegel 100 milijonov evrov, je Marušič izrazil obžalovanje, da "so nekateri luknjo odkrili šele zadnje dni".

"Meni je bila jasna že nekaj dni. Naj spomnim na izjave o tem, da zdravstveni sistem 'surfa' na valovih recesije. Na predstavitvi sem jasno povedal, da potrebujemo preobrat, da smo morda dosegli zgornjo točko sprejema bolnikov v bolnišnico in da jih bo treba počasi preusmeriti v učinkovitejše in nekoliko cenejše obravnave. Drugi del je hiter dogovor s socialnimi partnerji o morebitni širitvi osnov oz. o prevetritvi košarice pravic. Ne govorim o zmanjševanju pravic, temveč o njihovi prevetritvi," je pojasnil novoimenovani minister.

Navedeni ukrepi bi bili po njegovem mnenju glavni. Opozoril pa je, da bo od aprila dalje sredstev za sekundarno raven, torej za bolnišnice, za 33 milijonov evrov manj.

Med ukrepi za sanacijo zdravstvene blagajne je Marušič izpostavil tudi pogajanja o plačah v zdravstvu, "pri čemer je prvi korak racionalizacija dežurne službe", je še dodal.

Najprej se namerava lotiti prevetritve nacionalnih preventivnih programov Zora, Dora in Svit. "Ti programi bodo reševali zdravstveni sistem čez pet ali deset let," je poudaril minister.

Čim prej se namerava sestati tudi s partnerji v zdravstvu. Čim prej se morajo namreč dogovoriti, kakšen bo v luči napovedanega primanjkljaja zdravstvene blagajne letošnji program oz. katerim storitvam bodo dali prednost, da državljani tega ne bi občutili na svojem zdravju.

Sestati se namerava tudi s strokovnjaki na temo zakona o zdravstveni dejavnosti. V roku enega meseca se namerava odločiti o usodi zakona. Kot je poudaril danes, se bo v tem primeru odločal po svoji vesti.

Z današnjim dnem začenja tudi z oblikovanjem svoje ekipe na ministrstvu. Kot je pojasnil, je že na ministrstvu veliko kakovostnih in usposobljenih kadrov, a ta ekipa je premajhna za tako velike spremembe, kot jih je treba izpeljati. Sodelovati bodo morali tudi vsi direktorji bolnišnic, zavod za zdravstveno zavarovanje in drugi deležniki v zdravstvu. Brez njih sprememb ne bo, je poudaril danes.

Z vodstvi bolnišnic se bo na temo racionalizacije dežurne službe, skrajšanja ležalne dobe za 10 odstotkov in zmanjšanja števila storitev za dva odstotka sestal prihodnji teden. "Da se ne bi slučajno zgodilo, da bi se čakalne dobe nenormalno podaljšale," je poudaril minister. Glede na razmere bo po oceni ministra v tem trenutku ob omejenih sredstvih treba prilagoditi predvsem investicije v zgradbe.

V današnji razpravi so poslanci tako koalicije kot opozicije pozitivno ocenili predstavitev Marušiča. Številni razpravljavci so izpostavili predvsem nekatere točke iz Marušičeve predstavitve, med drugim njegovo oceno o nujnosti prevetritve košarice zdravstvenih pravic, o strogi ločitvi med delom zdravnikov v javnem sektorju in pri zasebnikih ter o ukrepih za zagotovitev finančne vzdržnosti zdravstvenega sistema.

Marušič bo posle od nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča prevzel v četrtek. Takoj po primopredaji se bo udeležil seje vlade.

Borut Pahor: Dorjan Marušič človek z znanjem in sposobnostmi

Kot je Borut Pahor poudaril v uvodnem nastopu pred DZ, je Marušič sprejel zahtevno nalogo, a ima izkušnje in strokovne reference, tako da bo lahko vajeti ministrstva za zdravje prevzel takoj in peljal dalje pomembna zakona.

Marušič je bil že v začetku mandata eden od možnih kandidatov, a je mesto zavrnil, ker je imel drugačne poglede na to, kakšna naj bo zdravstvena reforma, je danes pojasnil Pahor. Po njegovih ocenah Marušič ni človek, ki bi zelo hitro sklepal kompromise le zato, da bi dobil položaj. A njuni pogledi na to, kakšna naj bo zdravstvena reforma, so danes nekoliko bližje kot pred letom dni.

Pahor je danes poudaril, da so potrebe po spremembah v zdravstvenem sistemu velike in zahtevajo poseg v racionalizacijo stroškov in upravljanje sistema. Marušič je po besedah predsednika vlade sprejel izjemno zahtevno nalogo v času, ki ni hvaležna za ministra. Ima pa izkušnje in strokovne reference.

Predsednik vlade je izpostavil, da bo Marušič lahko takoj prevzel vajeti ministrstva in bo peljal naprej zakon o zdravstveni dejavnosti ter zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Izrazil je željo, da bi našli soglasje glede teh pomembnih vprašanj.

"Minister Miklavčič odhaja vidno utrujen. Je delal predano, to je terjalo tudi kvantitativno veliko dela, zelo veliko in nemara celo preveč se je odločil pogovarjati z deležniki v socialnem dialogu," je ocenil Pahor. Kot je dejal, je v tem času sam prišel do opažanj, da je socialni dialog pomemben, če prinese neko dodano vrednost. Če pa je ne prinaša, potem ni več smiseln.