"Prireditelj koncerta, ki je z avtorjem in izvajalcem dogovorjen za brezplačen nastop, mora o tem prej obvestiti združenje Sazas. Avtor se ne more odpovedati svojim pravicam, če za to ne ve varuh njegovih pravic," je za Finance povedal Matjaž Zupan, šef Sazasa.

Na vprašanje, ali je možno, da se avtor, ki je hkrati tudi izvajalec, avtorskim pravicam do svojih pesmi ne sme odpovedati v prid prireditelju, je Zupan odgovoril: "Po zakonu se male pravice naših članov lahko uveljavljajo samo kolektivno, nihče se ne sme odpovedati svojim pravicam, razen če je izvajalec tudi avtor teh del in je Sazas o tem vnaprej obveščen," je povedal prvi mož Sazasa Matjaž Zupan.

"Sazas ima pravico s tožbami in z izterjatvami uničevati kulturna prizorišča, ki podpirajo avtorski podmladek. Njihova pravna služba je kot pravno neutemeljene smeti zavrnila urejeno stotino podpisanih izjav avtorjev in izvajalcev (izključno lastne glasbe), ki jo je naše društvo zbralo v letih 2004, 2005 in 2006," pravi Marko Brecelj iz Mladinskega kulturnega centra v Kopru.

Zupan je zanikal Brecljevo trditev, da je na Sazas dostavil množico podpisanih izjav avtorjev, da se odpovedujejo svojim pravicam. Poslal je menda samo kakih štiri ali pet takih izjav. "Sazas nima nobenega namena posegati v lastnino avtorjev, moramo pa preveriti morebitne zlorabe. Organizator koncerta mora prijaviti takšne primere vnaprej, da mi lahko zadeve preverimo," je za časnik Finance povedal Zupan.

Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Sazas je s podjetniki in mnogimi avtorji glasbe v nenehnem sporu zaradi višine in načina zaračunavanja avtorskih pravic ter zaradi načina razdeljevanja denarja, moti pa tudi mnoge prireditelje glasbenih dogodkov.