Še bolj presenetljivo je, da so uporabniki z novimi napravami konec tedna kupili kar 250.000 elektronskih knjig ibook in več kot milijon aplikacij iz Appleove trgovine AppStore.

Pred večjimi Applovimi trgovinami v ZDA so v petek postavili ograje in zaposlili dodatne varnostnike, da bi krotili pričakovani naval od začetku prodaje ipada. V New Yorku so se prvi postavili v vrsto že v petek popoldan, več kot 17 ur pred začetkom prodaje, tudi drugje po ZDA pa podjetja niso razočarali. Letos naj bi prodali pet milijonov ipadov, ki združujejo lastnosti prenosnega računalnika in Applovega iphona. Odmevnost izdelka je v ZDA velikanska, največje vprašanje pa ostaja, ali bo prvemu navalu zgodnjih kupcev sledil tudi bolj previden povprečni potrošnik. V ameriških medijih so ipadu v recenzijah podelili mešane ocene, med največjimi pomanjkljivostmi prve različice, ki stane v ZDA od 499 dolarjev naprej, omenjajo to, da nima vgrajene kamere. Tudi nekatere druge pomanjkljivosti pa niso uspele pokvarili veselja in pričakovanja, ki ga je Apple uspel uspešno ustvariti v javnosti.

Že nekaj tednov poteka živahna in obsežna razprava tudi na slovenskem tehnološkem spletnem portalu Slo-Tech.com, ki ga dnevno obišče več kot 40.000 obiskovalcev. "Tehnično bolj napredni uporabniki se sprašujejo, ali ni ipad prej spretno oglaševan izdelek, kot pa resna naprava, ki ponuja nekaj novega," je povzel obsežne debate vodja Slo-Tech skupnosti Jure Čuhalev. Med očitki izstopa tehnična nedovršenost, saj ipad nima neposrednega USB priklopa in kamere, relativno skromne pa so tudi spominske kapacitete. "Večina meni, da je Apple izdelek izdal prehitro in da bodo v kratkem času tekmeci za enak denar ponudili zmogljivejše naprave, s katerimi bo mogoče postoriti več".

Ne glede na to pa je Čuhalev osebno prepričan, da ipad že "spreminja pravila igre". Kar se tiče založništva je to prva prenosna naprava, ki omogoča udobno branje elektronskih knjig, stripov, časopisov in ostalih grafičnih vsebin. Kar se tiče Slovenije, bo imel na našem trgu največji učinek na področju e-učenja in v poslovanju podjetij, je ocenil Čuhalev in naštel pdf datoteke dokumentov, digitalizirano študijsko literaturo in pa namenske aplikacije. Te bodo šole vrtci, šole in podjetja prilagodile lastnim potrebam, Čuhalev pa je opozoril na nekaj let stare otroke, ki se zaradi preproste uporabe že znajo igrati z iphonom.

V ZDA so nekateri od tistih, ki so se med prvimi dokopali do izdelka, iz trgovin odkorakali zmagoslavno z dvignjenimi rokami. Časnik Daily News je celo objavil karikaturo moškega, ki se mu v postelji prsti lepijo na ipad, medtem ko zraven ležeča žena vdano pripomni, da se nje nikoli ne dotika tako strastno. "To je tudi zares prvi prenosni računalnik, ki bi ga želeli podariti mami ali pa babici," je še dodal Čuhalev, saj je v primerjavi z drugimi izdelki na trgu pri ipadu veliko bolj verjetno, da ga bo znala uporabljati.