"To je nespoštljivo in žaljivo do žrtev spolnih zlorab kot tudi do žrtev holokavsta," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vodja združenja judovskih organizacij v Nemčiji Stephan Kramer.

Apostolski pridigar Raniero Cantalamessa je v petek med obredi pred veliko nočjo v vatikanski baziliki sv. Petra dejal, da je prejel pismo judovskega prijatelja, ki je kritiziral napade na papeža in katoliško cerkev zaradi pedofilskega škandala v cerkvenih vrstah.

"Stereotipiziranje, prenašanje osebne odgovornosti in krivde na kolektivno odgovornost me spominja na najbolj sramotne podobe antisemitizma," je pismo prijatelja citiral Cantalamessa.

Njegove izjave so sprožile ogorčene odzive judovskih organizacij in skupin, ki zastopajo žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov.

Po Kramerjevih besedah se Vatikan "vrača k običajnim metodam, ki jih je uporabljal skozi desetletja in s katerimi je zatiral in skrival vse zadeve", ki so ogrožale katoliško cerkev, še poroča AFP.

Vatikan je medtem stopil v bran Cantalamessi. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi je dejal, da primerjava napadov na papeža zaradi pedofilskega škandala z antisemitizmom ni skladna s stališči Vatikana, je pa poudaril, da je pridigar želel le javno predstaviti solidarnost s papežem, ki jo je izrekel njegov judovski prijatelj, pri čemer je izpostavil bolečo izkušnjo lastnega ljudstva.

Lombardi je še dejal, da Cantalamessa ni imel "nikakršnega namena" delati primerjave, temveč da je "hotel le predstaviti podporo svojega judovskega prijatelja".