Župan je odločno priznal, da vsa podjetja javno vabi, naj donirajo za občino. "Vsakemu predlagam, ni pa nujno, da bodo sprejeli," je dejal Janković in ob tem poudaril, da pogodbo o donaciji vedno podpišeta dve strani. Župan je obrazložil, da je podjetjem predlagal, kolikšne donacije bi želel od njih, a da mu toliko niso hoteli dati, zato so se skupaj dogovorili o višini donacije. "Želel bi več, čisto iskreno povedano," je večkrat ponovil Janković, ko ga je predsednica komisije Alenka Jeraj spraševala, kdo je predlagal donacijo in ali je on sam predlagal tudi višino donacije.

Janković: Donacije in konkretni posli niso povezani

Jerajeva je na zaslišanju povedala, da "sama donacija kot donacija ni problematična", da pa je problematičen način, kako župan pride do nje. Po njenem mnenju Janković s svojim ravnanjem v Ljubljani ustvarja nevarno prakso, ki vodi v razmah korupcije. Jerajeva je izpostavila, da je vsak od donatorjev imel tisti čas v Ljubljani neki posel, ki naj bi bil odvisen od tega, ali občini dajo donacijo ali ne.

Župan Janković zavrača, da bi bile donacije in konkretni posli povezani. Kot primer je izpostavil gradnjo stadiona na Stožicah. "Grep ni doniral nič, pa je dobil največji projekt v Ljubljani," je župan dokazoval, da izbor izvajalcev ni odvisen od donacij, temveč od kakovosti njihove ponudbe. Tudi podjetje Ultra, ki je za MOL uvedlo kartico Urbana, mestu ni dalo donacije, je nadalje dokazoval Janković. Jerajeva pa dvomi in se sprašuje, zakaj župan, ki je sam zatrdil, da od vseh podjetij v Ljubljani pričakuje donacijo, do Grepa in Ultre takšnih pričakovanj ni imel.

Zaslišana je bila tudi direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Podjetje Vegrad je leta 2008 MOL doniralo 550.000 evrov za ureditev Poljanskega nasipa. Tovšakova je na zaslišanju pričala, da so se o omenjeni donaciji dogovorili njeni sodelavci, kdo natanko je podpisal pogodbo, se ni spominjala. Na vprašanje predsednice komisije, ali je bila tudi sama prisotna na sestanku z županom, je direktorica Vegrada znova odgovorila, da se ne spomni. A župan Janković je v svojem pričanju pred komisijo zagotovil, da je bila Tovšakova prisotna na sestanku glede omenjene donacije. Ker se izjavi Tovšakove in Jankovića ne skladata, Jerajeva razmišlja, da bo komisija mogoče zahtevala njuno soočenje. "To bomo zagotovo morali nekako razčistiti," pravi Jerajeva, saj sta bili obe priči pod zaprisego.

Donacije nista razumela kot pogoj

Jurij Krč, direktor podjetja Gratel, ki je bil včeraj prav tako zaslišan, je potrdil, da je bil skupaj s sodelavci navzoč na sestanku z Jankovićem. Povedal je, da se je Gratel skupaj z občino dogovarjal o donaciji. Na vprašanja, ali je imel občutek, da je Gratel prisiljen donirati, in ali je šlo za neke vrste izsiljevanje s strani občine, je Krč odločno odvrnil, da ne. Tudi Tovšakova je zanikala, da naj bi župan z donacijo pogojeval Vegradovo delo v Ljubljani. Omenjena donacija ni izčrpala Vegrada in ni imela vpliva na situacijo, v kateri se je sedaj znašel Vegrad, je povedala Tovšakova, saj je bila donacija dana leta 2008, ko ni bilo nepremičninske krize.

Kako se bo preiskava nadaljevala, Jerajeva za zdaj težko napove, saj morajo pregledati še precej dokumentacije. Pojasnila je, da so z mestne občine šele v sredo zvečer prejeli nekatere dokumente, zato jim jih ni uspelo dobro preučiti. Komisija bo ponovno zasedala v začetku maja, pravi Jerajeva, v prihodnosti nameravajo zaslišati še nekaj prič, med njimi tudi županovega sina Damjana Jankovića in vodjo urbanizma na mestni občini.