»Res je, živim v tujini, kjer sem ustvaril 90 odstotkov svojega kapitala. To pa zato, ker sem rad konkurenčen. A sem izjemen domoljub. Naj poudarim, da sem lani v Sloveniji vložil osem milijonov evrov ter s tem na Obali ustvaril novih 150 delovnih mest,« je uvodoma v nenapisanem govoru pojasnil Tomaž Lovše ter nadaljeval: »Če bi me nekdo pred meseci vprašal, če bom kandidiral za predsednika Smučarske zveze Slovenije, bi odločno odvrnil, da ne. Vsakomur sem rekel, naj se pogovorijo še z drugimi kandidati. A sem človek, ki cenim bivše šampione in slovensko samozavest, ki jo povzroča slovensko smučanje. Ko sem nekega dne v Italiji prebral, da se lahko Tina Maze odloči, da bo tekmovala za Italijo, sem udaril po mizi, Kaj takšnega je nedopustno! Šampionom je treba dati status šampiona. In to Tina Maze in Petra Majdič nedvomno sta. Počaščen sem, da mi Tina Maze in trener Andrea Massi zaupata ter da sta me podprla. Prioritetna naloga je, da se vrneta v slovensko reprezentanco. Kako in s kom bo Tina trenirala, bo odgovarjala stroka, ki jo bo vodil Jure Košir in ki mu popolnoma zaupam. Valant je v 17 letih vodenja smučarske zveze storil veliko dobrega. To cenim. A se ne morem strinjati z nekaterimi njegovimi trditvami. Pravi, da bo sezona pozitivna, a vse skupaj zgolj na račun prodaje deleža Športne loterije in plačila 150.000 evrov iz tečajne mase Elana,« je razlagal Lovše.

»V medijih se mi je očitala privatizacija smučarske zveze. Verjemite mi, da je to politika strahov. Le- ta temelji na načelu, da je bolje imeti na oblasti nekoga, za katerega se ve, kakšen je, ne pa nekoga, za katerega se ve, kakšen bo. V življenju sem ustvaril dovolj lastnega kapitala. Na predlog odvetnika sem podpisal kodeks etičnega ravnanja (v nadaljevanju je Lovše prebral vse točke – op. p.). Prepričan sem, da ga bo tudi Jure Košir ter tudi vsi drugi, ki bodo pod mojim vodstvom delovali znotraj Smučarske zveze Slovenije. Vsaki dve leti bom na skupščini preverjal zaupanje predsedovanja in če bom dobil nezaupnico, bom nemudoma napisal odstopno izjavo,« obljublja Lovše.

Novi predsednik SZS je Valantu očital še dve stvari: »Kot vem, smučarska zveza zamuja s plačili dobaviteljem od 30 do 120 dni. Kot predsednik smučarske zveze bom vrnil prodan deset odstotni delež Športne loterije k Smučarski zvezi Slovenije, četudi bom moral za to ceno posoditi denar iz lastnega žepa. To, kar se je zgodilo, je nedopustno, saj se je delež prodal pod ceno, pa čeprav ni bilo nobenih nepravilnosti. Predlagal bom spremembo statuta, da o prodaji lastninskega deleža smučarske zveze ne bo odločal več izvršilni odbor, temveč skupščina. Z današnjim dnem, torej s prvim aprilom 2010, bom tudi zahteval natančne podatke kreditov, terjatev in obveznosti smučarske zveze ter o njih obvestil skupščino. Natančno se bo vedelo, v kakšnem stanju sem prevzel smučarsko zvezo in se bo tudi vedelo, v kakšnem stanju jo bom zapustil.«