Pred svoj umetnostni atelje ob Slovenski ulici je danes postavil plakat, s katerim bo odšteval, koliko dni nas še loči do 1. januarja 2012. "To bo moj drugi prispevek na temo EPK 2012 v okviru edinega alternativnega programskega sklopa, ki ga načrtujem. Naslov mojega projekta je Kmetija v mestu GoGo," je posmehljiv galerist.

Zakaj začenjate šteti dneve do začetka tega velepomembnega dogodka 1. aprila?

V bistvu gre za šaljivo provokacijo, ki jo jemljem smrtno resno. Pri mariborski EPK postaja vse skupaj že smešno in groteskno. Prestolnica kulture razkriva izjemno nizke kriterije, po katerih deluje to mesto. Imamo peščico izstopajočih institucij in posameznikov, nato vse skupaj zajadra v izjemno podpovprečje. Tipičen primer je absurdna Dalijeva razstava v Vetrinjskem dvoru.

Nekatere utegne užaliti motiv plakata, s katerim boste odštevali dneve do 1. januarja 2012, ker bi lahko imeli vtis, da se norčujete iz pokojnega dobrovoljnega Branka Jurija Lipuša-Jurčka, po katerem je poimenovano tudi eno od prizorišč Festivala Lent?

Kot že rečeno, gre za serijo razglednic posebnežev in bleferjev, ki dajejo sol našemu okolju. Jurček je bil mestni posebnež, doživljam ga kot nekaj zelo žlahtno mariborskega.

Četudi bi ljudje razumeli vašo ironijo, je zelo verjetno, da vas bodo šefi EPK zaradi tega gledali postrani. V Mariboru so pri projektu EPK seveda najbolj napadani tisti, ki s prstom pokažejo na stranpoti in zablode prestolnice kulture. Argumentirana kritika doživlja toleranco, ki je na ničli. Se ne bojite, da vas bodo povaljali v katranu in perju?

Ni me strah. Bom kar zadovoljen, če bom zaradi svojih akcij hodil ves popackan po Mariboru. Sicer pa so me do zdaj preprosto ignorirali. Do neke mere se me najbrž celo bojijo, saj sem finančno neodvisen, moja založniška produkcija pa mi daje nesporne reference.

Nekateri bodo posumili, da napadate bodoči kulturni dogodek samo zato, ker vas niso povabili med njegove šefe?

Sploh me ne zanima sodelovanje kot neki soorganizator, ki bi k dogodku prislonil svoj lonček. Smo se pa s skupino ustvarjalcev že organizirali, da bi izpeljali samostojni umetniški projekt.