Kot so danes sporočili iz Davčne uprave RS (Durs), bo v tokratnem, prvem svežnju informativne izračune z doplačili prejelo 48,3 odstotka zavezancev, z vračili 45,3 odstotka zavezancev, 6,4 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo tako skupaj za 42,51 milijona evrov doplačil in za 47,52 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 177 evrov, povprečni znesek vračila pa 211 evrov.

V Dursu izpostavljajo, naj zavezanci informativne izračune dohodnine, ki jih bodo prejeli na dom v naslednjih dneh, natančno pregledajo in podatke primerjajo s svojimi oz. s tistimi, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če se z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. V nasprotnem primeru pa morajo v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor. Obrazec ugovora je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani davčne uprave. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo Durs odpremil 31. maja.