Južnoafričani so sicer pred časom zanikali, da bi že pred prvenstvom izvedli test spola pri tekmovalki in zato poznali njene težave. IAAF je omenjene teste zahtevala takoj po prvenstvu, ko je južnoafriška atletinja zmagala z izjemnim časom (1:55,45). Svetovna prvakinja je tako pozneje istega leta prestala test spola, po katerem naj bi natančno ugotovili, ali je res ženska.

Dvome o spolu Semenye so zbudili njeni dosežki na SP 2009, kjer je kot povsem neznana tekmovalka potolkla konkurenco in prepričljivo osvojila zlato, tekmice pa sta zmotila njena močna postava in globok glas.

Vodja afriške zveze Ray Mali je danes v izjavi za javnost potrdil, da so pri IAAF zatrdili, da bodo zdravniške postopke opravili v najkrajšem možnem času, južnoafriška zveza pa naj atletinji prepove nastopanje, dokler ne bodo znani končni rezultati testa.

Mali je čakal na odgovor IAAF, saj je želel vedeti, ali bi Semenya lahko nastopila na današnjem mitingu v domačem Stellenboschu. Atletinja vse od zmage na lanskem SP ni tekmovala.