Za Dnevnik.si je Bojan Traven povedal, da je od vodstva Pro Plusa dobil enostransko odpoved, kar pomeni, da delodajalcem ni treba navajati razlogov za svojo odločitev. Na vprašanje, kaj se po njegovem mnenju skriva v ozadju, je Traven dejal, da je to gotovo povezano s tem, da "nekomu ni bil všeč program, ki ga delamo, in način, na katerega smo ga delali."

Sicer naj bi Traven vodstvo Pro Plusa močno ujezil z izjavami v nedavnem intervjuju, ko je dejal, da je usoda Sveta odvisna zgolj od njega in da bo oddaja na sporedu, dokler se bo njemu še ljubilo, tako da bi se lahko razlog za takšno potezo Pro Plusa skrival prav v tem.

Poleg tega je Traven dejal, da nima več vstopa v prostore Pro Plusa niti do službene elektronske pošte. Sedaj namerava izkoristiti trimesečni odpovedni rok, potrdil pa je, da je zaradi njegove odstavitve odstopil tudi voditelj Sveta Uroš Slak.

Slak je odpoved oddal po pošti; Petra Krčmar ostaja voditeljica

Uroš Slak je za Dnevnik.si potrdil, da je po tem, ko je izvedel za Travnovo odstavitev, tudi sam po pošti oddal odpoved pogodbenega razmerja. "Razlog za to je en sam, in sicer odstavitev Travna. Bojan Traven je v intervjuju za prilogo Vikend magazin javno povedal, kaj si misli o določenih stvareh znotraj hiše. Mislim, da je nedopustno, da vodstvo neke hiše nekoga vrže na cesto samo zato, ker je izkorsitil pravico do svobodnega izražanja," pravi Slak in dodaja, da se že 15 let kot novinar zavzema za svobodo govora in v hiši, ki to svobodo omejuje, ne more več delati: "Odpoved sem dal iz protesta, ker je POP TV posegla v svobodo izražanja."

Zdi se mu namreč nesprejemljivo, da v 21. stoletju odpustijo "nekoga zato, ker je v intervjuju povedal, kaj si misli o razmerah oz. stvareh na POP TV".

Še posebej se mu zdi sporno to, da Bojan Traven to ni naredil mimo vednosti službe za odnose z javnostmi, ampak tako, kot to od njega zahteva pogodba, in je o vsem, kar je povedal v nedavnem intervjuju v Vikendu, omenjena služba po trditvah Slaka bila tudi obveščena.

"In prav zato, ker vodstvo te hiše očitno ne dovoli svobode govora, ampak jo kaznuje s tem, da te vrže na cesto, sem danes dal odpoved pogodbenega sodelovanja s to hišo. Če ne bi tega storil, bi ostal brez novinarskega dostojanstva, in bi po nojevsko glavo tiščal v pesek," je poudaril Slak in dodal, da se je za odpoved odločil v ponedeljek.

"Odločitev sem sprejel pozno sinoči, tako da še ne vem, kaj bom počel v prihodnje. Takšno odločitev pa sem moral sprejeti, saj bi sicer ostal brez novinarskega dostojanstva," je dejal Slak. Na Pro Plus sicer nima nobenega odpovednega roka, zato je medijski hiši predlagal 30-dnevni odpovedni rok, je še povedal.

Ozadje odhoda iz Trenj

Na vprašanje, ali je vse skupaj povezano tudi z ukinitvijo oddaje Trenja, pa je odgovoril, da je vodstvu Pro Plusa takrat predstavil nov koncept Trenj in predlagal, da bi začeli z oddajo o Golobičevi laži, ki je bila takrat aktualna. Na to mu je, tako Slak, direktor informativnega in športnega programa Tomaž Perovič odvrnil, da "v novi oddaji politike ne bo, ker se ne gleda." Slak se je na to odzval z besedami, da oddaje, ki bo slonela samo na "infotainmentu," on ne bo delal.

Na POP TV so za STA potrdili, da je svojo odpoved podal voditelj v oddaji Svet na Kanalu A Uroš Slak, voditeljica 24ur Petra Krčmar pa ostaja.

Pro Plus zanika poseganje v svobodo izražanja: Traven je novinarsko svobodo pogosto izrabil

Pro Plus je v sporočilu za javnost ostro zanikal poseganje v svobodo izražanja: "Pri urednikih, novinarjih, voditeljih in vseh ostalih sodelavcih, ki pripravljajo novice, se je vsezkozi spodbujala nepristranskost, profesionalnost in suverene uredniške odločitve. Nikoli v 15-letni zgodovini hiše ni imela nobena politična, gospodarska ali civilna opcija vpliva na poročanje in poslovanje."

To je bil po navedbah iz sporočila za javnost Pro Plusa tudi kriterij za izbiro vsakega urednika in novinarja, ki je bil kadar koli zaposlen v naši hiši, vključno z Bojanom Travnom. "Bojan Traven je imel znano suvereno držo in popolno novinarsko svobodo. Dokaz o njegovi avtonomnosti je navsezadnje tudi objavljeni intervju z Bojanom Travnom v Vikendu, v katerega, kljub temu, da smo bili z njim pred objavo seznanjeni, nismo posegali", dodajajo v sporočilu in nadaljujejo, da "je Bojan Traven kot urednik novinarsko svobodo in uredniško neodvisnost pogosto izrabil, ignoriral temeljna načela novinarske etike, kršil svobodo do zasebnosti in na druge nedovoljene načine posegal v osebnostne pravice posameznikov. To so večkrat prepoznala številna sodišča, zaradi česar je Pro Plus plačal nemalo odškodnin in denarnih kazni, pa tudi Novinarsko častno razsodišče v svojih razsodbah, še navajajo v sporočilu.

V odzivu na današnje izjave, ki so se pojavile v medijih, na Pro Plusu ostro zanikajo, da bi prekinitvi pogodbe z odgovornim urednikom Bojanom Travnom botrovali kakršni koli politični, gospodarski ali drugi pritiski. "Kot gospodarska družba pa imamo kot vsako drugo podjetje pravico, da izberemo svojo ekipo ljudi, ki omogoča uspešen razvoj podjetja. Kot smo že poudarili, so razlogi za prekinitev pogodbe z Bojanom Travnom povezani z njegovimi osebnostnimi lastnostmi in motivacijo za nadaljnje projekte v okviru sredstev, ki mu jih podjetje lahko zagotovi."